Унгарски студенти протестираха голи срещу въведен дрескод

Унгарски студенти протестираха голи срещу въведен дрескод

Студенти в унгарски университет протестираха голи, но загърнати с учебници, в знак на протест срещу въвеждането на строги изисквания за облеклото, забраняващи къси поли и джапанките, съобщи британският вестник "Индипендънт".

Около 10 студенти и един преподавател в Kaposvar University в Югозападна Унгария отишли на лекции само по гащи, а някои дори се осмелили да бъдат чисто голи, като са се покрили с учебници.

Голият протест е в отговор на писмо от ректора, в което той налага на студентите консервативно облекло - тъмни костюми и обувки за мъжете и якета, блузи, панталони и дълги поли за жените.

"От 1 октомври вече няма място в университета за миниполи, джапанки, тежък грим, неподходящи модни аксесоари или неподдържани нокти и коса", пише в писмото.

По-лекото облекло очевидно все още е позволено по време на топлите летни дни, когато температурите могат да надвишат 30 градуса, което е дало идея на студентите.

"Ние бяхме подходящо облечени, но в класната стая беше толкова топло, че съблякохме някои от дрехите си, което е позволено", казва един от студентите пред агенция "Франс прес".

В демонстрацията са участвали както мъже, така и жени. Има планове за още един протест в понеделник, когато младежите ще носят джапанки и плажни кърпи.

Споделяне

Още от Свят