"Уолстрийт джърнъл" спечели две награди "Пулицър"

"Уолстрийт джърнъл" спечели две награди "Пулицър"

Американският вестник "Уолстрийт джърнъл" спечели две награди "Пулицър" за разобличаването за бизнеса в Америка и Китай, предаде Асошиейтед прес.

Изданието бе единствено, отличено с авторитетната журналистическа награда в повече от една категория - "заслуги към обществото" и "международни новини".

Първата награда е присъдена за “творческо и цялостно разследване” на злоупотреби с фондови опции, довели до съдебни разследвания, отстраняване на високопоставени служители в някои компании и цялостна промяна на “корпоративна Америка”. Другата награда на вестника е за остри репортажи за развитието на капитализма в Китай.

Вестникът публикува серия от репортажи за отрицателния ефект на процъфтяващия китайски капитализъм върху условията за живот - от неравенството до замърсяването на околната среда.

Много съм горд, заяви главният редактор на изданието Пол Стайгър.

"Една от най-важните мисии на "Уолстрийт джърнъл" е да разобличава греховете на бизнеса, за да бъдат коригирани. Резултатът от нашите репортажи бе започналото разследване срещу повече от 100 компании, които бяха принудени да коригират отчетите си", добави той.

Редакцията на “Орегониан” спечели престижната награда в категория “горещи новини” за отразяването на трагичен инцидент, при който семейство изчезва в планината по време на снежна буря.

Брет Блекледж бе отличен за своето разследване за корупцията и назначаването с връзки в щатската образователна система на Алабама.

Асошиейтед прес взе наградата “Пулицър” за снимка на еврейска заселничка, съпротивляваща се на израелските сили за сигурност.

Фотографът Одед Балилти е участвал в екипа на агенцията, отразяващ сблъсъците на Западния бряг миналата година при принудителната евакуация на еврейското селище Амона, източно от палестинския град Рамала, когато бяха ранени около 200 души.

"Ню Йорк таймс " бе отличен за очерка на Андреа Елиот за имам имигрант, опитващ се да служи на своите единоверци в Америка. "Пулицър" бе присъден на "Лос Анджелес таймс" за научните репортажи за замърсяването на океаните.

"Таймс" бе отличен за онлайн работата му, включително видеоклипове и фотографии, което отразява повишеното внимание към мултимедията тази година.

Тазгодишните награди регистрираха нарастващата експанзия на онлайн журналистиката. Вестниците можеха да представят видеоматериали, блогове, бази данни и интерактивни графики във всички печатни категории. Зиг Гайслър, администратор на наградите, заяви, че онлайн продукцията е заемала между 15 и 20 процента от общия обем на конкурсните материали.

Ежегодните престижни награди в областта на журналистиката бяха връчени в понеделник на церемония в Колумбийския университет в Ню Йорк. Размерът на паричните награди е по 10 хил. долара за всяка категория, освен за “ заслуги към обществото”. Победителят в нея получава само паметен медал.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?