Уорлик: Не е важно само да арестуваш, трябват ефективни присъди

За да привлече България инвестиции, е нужна законност

Уорлик: Не е важно само да арестуваш,  трябват ефективни присъди

”Не е важно само да извършиш арест, а трябва цялата система да работи. Хората трябва да получат увереност, че всеки престъпник - независимо колко е богат и силен - ще бъде съден и вкаран в затвора”, заяви посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик.

”Все пак съм окуражен от някои новини - ето дори тези дни бе арестуван прословутият международен наркотрафикант Брендо. Дойде новината и за екстрадирането на друг трафикант от Дубай. Също и случая с Гриша Ганчев. Някои мислеха, че тези хора са недосегаеми. Много е важно да се изпрати сигнал, че никой не стои над закона”, заяви Уорлик пред БНР.

Той коментира още, че справянето с престъпността и корупцията в България е труден процес и ще са нужни сериозни усилия още дълго време - от това правителство, от следващото и от по-следващото.

Уорлик посочи, че правоохранителните органи на България и САЩ  работят съвместно по някои случаи и обменят чувствителна информация, като сътрудничеството никога не е било по-добро.

”Но отново се връщам на това, че цялостната система трябва да работи. Да се осъждат ефективно хората, да се пращат в затвора, но и да се спазват техните права. Без върховенство на закона - нищо друго няма да има успех. Ако искате да привлечете чуждестранни инвестиции и хората да имат доверие в правителството, основата за това е законността. Затова искаме да видим постоянни усилия на правителството за справяне с тези проблеми”, каза Уорлик.

Той отново опроверга информацията, че мандатът му в България е прекратен предсрочно и заяви, че не е отзован поради някаква причина.

” Това е нормална процедура за мен. Наистина, вече е обявен следващият посланик в София. Но има дълъг процес по неговото утвърждаване от американския Сенат. Всъщност не знам още кога точно ще си тръгна и спекулациите в пресата, че едва ли не заминавам следващата седмица, са неверни. Спекулациите, че съм направил нещо нередно и затова си тръгвам - също са неверни. Много от американските посланици по целия свят сега преминават една и съща процедура на ротация, включително и съпругата ми в Белград. Обикновено мандатът е 3 години, а ако аз прекарам тук 2 години и 9 месеца или 3 години и 3 месеца, това е съвсем нормално”, обясни Уорлик.

Президентът Барак Обама вече предложи официално Марси Райс за посланик на САЩ в България на мястото на Уорлик. По-рано той вече каза, че тръгването му от България не бива да се свързва с мораториума върху шистовия газ.

По отношение на енергетиката Уорлик коментира, че трябва да има алтернативни доставки за региона, като е нужно  време да се изградят тръбопроводи, междусистемни връзки, да се проучат собствени енергийни ресурси, да се заложи на възобновяеми източници и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?