Управителите на централните банки в ЕС обсъждат излизане на Гърция от еврозоната

Централните банки на страните членки на ЕС са започнали консултации по повод с възможното излизане на Гърция от еврозоната, предаде Би Би Си, като се позова на заместник-управителя на шведската централна банка Пер Яншон.

"Технически погледнато, можем да се справим с излизането на Гърция", заявил на конференция в Талин управителят на ирландската централна банка Патрик Хоноан. "Много внимателно обаче бих обмислил твърденията, че това ще бъде безболезнен процес без усложнения", добавил той.

На същата конференция еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Оли Рен изтъкнал, че Европа "сега е много по-устойчива спрямо евентуално излизане на Гърция от еврозоната в сравнение с обстановката преди две години, когато щеше да бъде напълно неподготвена за това".

Би Би Си припомня и интервю за вестник "Зюддойче цайтунг" на управителя на Бундесбанк  Йенс Вайдман, който участва в определянето на  политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Той заяви, че  Гърция няма да получи повече финансова помощ, ако не се придържа  към условията на договореното вече спасително споразумение. Вайдман изтъкна, че  излизането на Гърция от еврозоната би нанесло по-голям удар на  самата Гърция, отколкото на останалата част от блока.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа