Управляващата лява коалиция в Полша се разпадна

Само три месеца преди решителния референдум за присъединяване към Евросъюза Полша са оказа с правителство, което не разполага с мнозинство.

В събота премиерът Лешек Милер освободи двама от министрите, принадлежащи на Полската селска партия /ПСП/ - Ярослав Калиновски, вицепремиер и министър на селското стопанство, и Станислав Желиховски, министър на околната среда.

Така лявата коалиция, състояща се от Съюза на демократичната левица /СДЛ/, от Полската селска партия и Обединението на труда, която управлява във Варшава от 2001 г. се разпадна.

Причина за отстраняването на министрите станаха депутатите от ПСП, които гласуваха против законопроект за въвеждане на пътен данък. Този данък е главен елемент в стратегията на правителството за усвояване на европейските фондове, предназначени за модернизиране на инфраструктурата в Полша

Милер заяви, че ПСР сама се изключила от правителството, като с действията си в парламента е отказала да изпълнява правителствената програма.

Милер намекна, че може да се оттегли от поста си, ако неговото бъдещо правителство на малцинството не се справи със задачите си.

В интервю пред държавното радио днес Лешек Милер каза, че разпадането на коалицията е станало в неподходящ момент, но е било неизбежно, след като коалиционните депутати от ПСП са се обявили срещу своето правителство. Милер, който занапред ще води правителство на малцинството, добави, че няма да бъде заложник на ситуацията. "Винаги мога да кажа "благодаря", ако не съм в състояние да изпълня мисията си", декларира той.

Финансовите пазари в Полша реагираха нервно на политическата криза и полската злота стигна до най-ниското си ниво от 38 месеца насам спрямо еврото, посочва Ройтерс.

След три месеца в Полша ще има референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз.

Социологическите анкети сочат, че 70 на сто от полските граждани подкрепят членството в ЕС. Ако ПСП се включи в групата на евроскептиците, положителният изход от референдума не е гарантиран, твърдят местни наблюдатели, цитирани от Ройтерс.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: