Управляващата в Южна Корея партия печели абсолютно мнозинство

Управляващата в Южна Корея консервативна партия "Сенури" ("Нов свят") изненадващо запазва абсолютното си мнозинство в Националното събрание на произведените днес в страната парламентарни избори, предаде ДПА, като се позова на предварителни официални резултати.

Въпреки че губи част от позициите си, формацията на президента И Мюн-бак печели 152 мандата в 300-членния еднокамарен законодателен орган, съобщи Централната избирателна комисия въз основа на резултати при преброени почти всички подадени бюлетини. В досегашния състав на парламента "Сенури" имаше 165 депутати.

Основната опозиционна сила - левоцентристката Демократична обединена партия (ДОП) - получава 130 мандата. Това е значително повече от 80-те места, които имаше тя в досегашния състав на парламента.

Резултатът обаче е разочароващ за ДОП. Анализатори прогнозираха, че всяка от двете основни политически сили в Южна Корея ще спечели между 130 и 145 депутатски места. Основната опозиционна сила в страната вече призна своето поражение. Тя се извини на привържениците си, че не е постигнала целта да се върне на власт.

Управляващата консервативна партия от своя страна обеща да превърне поетите предизборни ангажименти в действия.

Предизборната кампания в четвъртата по големина икономика в Азия се въртеше около икономически теми - инфлацията, безработицата, нарастващата разлика в доходите и необходимостта от увеличаване на социалните разходи, посочва ДПА. Въпросът за Северна Корея остана на заден план, предвид факта, че южнокорейците са свикнали с постоянното напрежение в отношенията със съседната страна.

През декември в Южна Корея предстоят и президентски избори. Очаква се резултатът от парламентарния вот да изиграе важна роля при избора на държавен глава, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още от Свят

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?