Управляващата в Южна Корея партия печели абсолютно мнозинство

Управляващата в Южна Корея консервативна партия "Сенури" ("Нов свят") изненадващо запазва абсолютното си мнозинство в Националното събрание на произведените днес в страната парламентарни избори, предаде ДПА, като се позова на предварителни официални резултати.

Въпреки че губи част от позициите си, формацията на президента И Мюн-бак печели 152 мандата в 300-членния еднокамарен законодателен орган, съобщи Централната избирателна комисия въз основа на резултати при преброени почти всички подадени бюлетини. В досегашния състав на парламента "Сенури" имаше 165 депутати.

Основната опозиционна сила - левоцентристката Демократична обединена партия (ДОП) - получава 130 мандата. Това е значително повече от 80-те места, които имаше тя в досегашния състав на парламента.

Резултатът обаче е разочароващ за ДОП. Анализатори прогнозираха, че всяка от двете основни политически сили в Южна Корея ще спечели между 130 и 145 депутатски места. Основната опозиционна сила в страната вече призна своето поражение. Тя се извини на привържениците си, че не е постигнала целта да се върне на власт.

Управляващата консервативна партия от своя страна обеща да превърне поетите предизборни ангажименти в действия.

Предизборната кампания в четвъртата по големина икономика в Азия се въртеше около икономически теми - инфлацията, безработицата, нарастващата разлика в доходите и необходимостта от увеличаване на социалните разходи, посочва ДПА. Въпросът за Северна Корея остана на заден план, предвид факта, че южнокорейците са свикнали с постоянното напрежение в отношенията със съседната страна.

През декември в Южна Корея предстоят и президентски избори. Очаква се резултатът от парламентарния вот да изиграе важна роля при избора на държавен глава, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?