Управляващи и опозиция се обвиняват в корупция заради БТК

Обвинения в корупция между управляващи и опозиция бяха разменени след приключването на сделката за продажбата на БТК на "Вива Венчърс".

Вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев обяви, че преди десетина дни е предал документи на прокуратурата, които уличават бившия председател на Съвета на директорите на БТК Гроздан Караджов в нанасяне на финансови щети на телекома с 1 милион долара. В отговор Караджов обяви,че ще съди министъра за обида, набеждаване и клевета и предупреди, че Василев може да се превърне в обект на разследване, защото не е ясно как е защитаван държавния интерес от новите властници след неговото напускане през 2001 г.

Софтуерната компания "Рила селюшънс" бе създадена през 1999 г. като смесено дружество между мултимилиардера Джордж Сорос с 85 % от собствеността и БТК с 15%. Фирмата е разработвала програми по компютърния "Проблем 2000".

Според Василев телекомът е влязъл с миноритарен дял в дружество, чиято дейност не е присъща за БТК. Караджов, който най-много е критикувал сделката, е "прахосал" 1 млн. долара или от некомпетентност, или заради личен интерес в дъщерната фирма на БТК "Рила сълюшънс".

"Ако по време на управлението на министрите на НДСВ Пламен Петров и Николай Василев са претърпени някакви загуби и други трансформация аз не знам и след юли месец 2001 няма как да знам, защото на пуснах Министерството на транспорта и съобщенията, мисля че този донос, който Николай Василев е изпратил, е много възможно да се обърне срещу него и в край на сметка той да се окаже в позицията на разследван и обвиняем по същия този донос", заяви Караджов в предаването "Неделя 150" на БНР.

Пред БНР в неделя Василев уточни, че прокуратурата е сезирана преди статията на Караджов "Сделката за БТК ухае на корупция" от съботния брой на "Труд". В нея Караджов твърди, че сключвайки неизгодна за държавата сделка, управляващите са се облагодетелствали и прогнозира, че "купеното днес от "Вива Венчърс" ще бъде излъскано и препродадено до няколко години за двойни и тройни пари и ще им донесе от 250 до 450 милиона евро чиста печалба".

Запитан дали е готов да се закълне, че телекомът няма да бъде продаден, Василев обаче не положи клетва в ефир като посочи, че всеки бизнесмен търси печалба. Той обаче се закле, че нито семейството на премиера Симеон Сакскобургготски, нито друг от екипа се е облагодетелствал от сделката.

По отношение на сделката за БТК и Благой Димитров от Демократи за силна България каза, че правителството и по-точно икономическият екип проявява хазартно поведение, при което не се зачитат интересите на държавата. Самата сделка според Благой Димитров разкрива корупция на най-високо ниво, включително и премиера. Като доказателство за тази своя теза Благой Димитров посочи незаконното отстраняване на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията, както и даването на трети GSM лиценз на БТК без търг.

Зам. шефът на БСП Румен Петков попита в студиото на Неделя "150" министър Василев дали купувачът е поел ангажименти за гарантиране на националната сигурност в случай на война, тъй като през БТК минават комуникациите на отбраната и полицията. Той на няколко пъти обяви,че не било искано мнението на Генералния щаб на Българската армия.

Министър Василев увери, че експерти от министерство на отбраната и от Генщаба от месеци са работили по тези клаузи от договора за продажбата и интересите на държавата ще бъдат защитени.

Споделяне

Още от Бизнес