Управляващите готови със сценарий за Булгартабак

Управляващите вече са подготвили стратегията си за прокарване на сделката за "Булгартабак холдинг", научи mediapool.bg от добре информиран източник.

След като днес мнозинството отхвърли ветото на президента върху промените в закона за приватизация, предстои те да бъдат публикувани в "Държавен вестник". Вероятно това ще се случи през следващата седмица. Веднага след това се очаква текстовете да бъдат атакувани в Конституционния съд от президента Георги Първанов и от депутати от парламентарните групи на Коалиция за България и ОДС.

Съдът ще изиска становища от всички заинтересовани институции. Източникът на mediapool.bg твърди, че Народното събрание ще бави своето становище до крайния възможен срок, който е две седмици. Целта на протакането е да се осигури време за приключване на сделката, защото решенията на КС нямат обратна сила.

При негативно решение на съда, управляващите са приготвили и последно спасително действие. Очаквало се ръководството на парламента да упражни неформален натиск върху ръководството на "Държавен вестник", така че решението да не бъде публикувано преди приключване на сделката.

След влизането в сила на промените в закона, Агенцията за приватизация трябва да продължи процедурата за "Булгартабак холдинг" по новия ред.

Той изисква АП да изпрати на Министерски съвет доклад, описващ получените оферти. Документът трябва да съдържа информация и за четирите получени оферти - на "Тобако холдинг", "Росбулгартабак", на дисквалифицирания от АП "Метатабак" и на отстранения от ВАС "Табако кепитъл партнърс".

Правителството ще трябва да избере купувач на холдинга, който после да бъде одобрен и от Народното събрание. Едва след това Агенцията за приватизация трябва да започне преговори по договора за покупко-продажба. След тяхното приключване, договорът ще трябва да бъде одобрен от Надзорния съвет на АП.

Последният етап включва одобрение на договора от правителството и окончателното му подписване между страните.

Най-оптимистичните очаквания са всички тези процедури да отнемат поне месец.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?