Управляващите губят общински избори в Румъния

Управляващите социалдемократи претърпяха сериозни загуби на втория кръг от общинските избори в Румъния.

Според окончателните резултати, представени от общинското избирателно бюро, кандидатът на опозиционния Алианс Справедливост и труд Емил Бок е спечелил в град Клуж.

Има и съобщения, че социалдемократите са загубили в четири от петте района на столицата Букурещ.

Общинските избори се произвеждат пет месеца преди парламентарните и президентските.

Бок е спечелил 56,25 на сто от гласовете, докато за кандидата на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) и бивш министър на вътрешните работи на Румъния Йоан Рус са гласували 43,75 на сто от гласоподавателите.

Бившият министър на вътрешните работи и администрацията на Румъния Йоан Рус и външният министър на страната Мирча Джеоана бяха издигнати в последния момент за кандидати на СДП за кметския пост в Клуж и в Букурещ.

Джеоана обаче бе победен още на първия тур, състоял се на 6 юни, от досегашния кмет на Букурещ Траян Бъсеску, който спечелил 55,2 на сто от гласовете срещу 29,3 на сто, подадени за Джеоана.

Йоан Рус спечели 40,1 на сто от гласовете на избирателите на първия тур за местни органи на властта, а кандидатът на опозицията Емил Бок спечели подкрепата на 33,1 на сто от гласоподавателите.

След първия тур на изборите Рус подаде оставката си като държавен министър и министър на администрацията и вътрешните работи с мотива, че иска да се концентрира върху предизборната си кампания за втория тур на местните избори.

Споделяне

Още от Балкани