Управляващите във Варшава включват прокуратурата в битката си с Доналд Туск

Доналд Туск, сн: ЕПА/БГНЕС

Министърът на отбраната на Полша Антони Мачеревич съобщи, че неговото ведомство е сезирало военния отдел на Националната прокуратура, че бившият премиер на страната Доналд Туск е навредил на полските национални интереси във връзка с разследването на самолетната катастрофа в Смоленск през 2010 г., в която загинаха президентът Лех Качински и още 95 души, предаде Ройтерс.

Министерството, оглавявано от Мачеревич от партията "Право и справедливост", подозира Туск, който сега е председател на Европейския съвет, че докато е бил премиер не е изпълнил задълженията си да осигури участие на полски представители във всички дейности на мястото на катастрофата на руска територия, както и това, че останките от самолета "Ту-154-М" не са върнати в Полша. В подадените документи в прокуратурата се посочва, че Туск е "подронил доверието във външните отношения" на Полша.

Говорителка на Националната прокуратура Ева Бялик потвърди тази формулировка, която означава обвинение в дипломатическа измяна. Бялик допълни, че подписаното от военния министър уведомление се основава на член 129 от наказателния кодекс, който предвижда до 10 години затвор за лица, които "са действали във вреда на Полша в отношенията с правителство на друга държава или чуждестранна организация".

В публикувано във вторник интервю във вестник "Газета Полска" Мачеревич казва, че "Туск е сключил незаконен договор с Владимир Путин във вреда на Полша и трябва да понесе наказателна отговорност за това".

Туск многократно е отричал, че носи отговорност за катастрофата, за която първото официално разследване постанови, че е инцидент, а не е умишлено предизвикана.

Настоящите обвинения са знак за ескалация на напрежението между "Право и справедливост", оглавявана от Ярослав Качински, брат на покойния президент, и Доналд Туск, който бе лидер на партията "Гражданска платформа" и от 2007 до 2014 г. премиер на Полша.

По-рано този месец полското правителство направи неуспешен опит да попречи на Туск да бъде преизбран на висшия пост в Брюксел, като издигна друг кандидат.

Споделяне

Още от Европа