USAID недоволна от здравеопазването, околната среда и обществените поръчки у нас

Здравеопазването, околната среда и обществените поръчки са публичните сектори, в които Американската агенция за международно развитие (USAID ) не е успяла да постигне набелязаните реформи за периода, в който работи у нас - от 1995 г. до предстоящото си оттегляне през юни 2007 г. Това посочи директорът на USAID Майкъл Фриц пред журналисти  в неделя.

В сферата на здравеопазването липсваше политическа воля за реформа, сегашното правителство предприема някакви стъпки в тази насока и работи със Световната банка по такъв проект, но все още има сблъсъци на партийни и съсловни интереси, посочи Фриц.

Той изрази своето разочарование от това, че в първите години на присъствието си в България агенцията е предоставила финансиране за изграждане на някои от националните паркове на страната, а сега политиците не запазват постигнатото, което е толкова важно за туризма и за опазването на природата.

Така шефът на USAID се опита дипломатично да намекне за проблемите с НАТУРА 2000 и отлагането на десетки защитени територии, сред които и национален парк "Странджа", за включване в европейската  екологична мрежа.

Като друг сектор, от чиито реформи не е особено доволен, Фриц посочи обществените поръчки. Ние положихме много усилия за промяна на законодателството при обществените поръчки и изграждането на регистър за тях, защото знаем, че секторът е най-податлив на корупция, каза той. Той обърна внимание и на важността на концесиите, които са близки до обществените поръчки, по отношение на инфраструктурата като летища и пътища.

Американската агенция за международно развитие не се занимава пряко с корупцията, но чрез проектите, които реализира, като червена нишка се опитва да увеличава прозрачността на  работата на институциите, посочи още Майкъл Фриц.

По думите му USAID e постигнала много добри резултати в тази посока в работата си с местното самоуправление. Той даде за пример изграждането на електронна система за гласуване в десет общини, при което гражданите могат да видят кой градски съветник  за какво дава своя глас. Майкъл Фриц посочи, че за 17 години работа в България агенцията е предоставила безвъзмездно 50 млн. долара в подкрепата на общински реформи от общо над 600 млн. долара финансова помощ за страната ни през този период.

Агенцията си тръгва от България, защото работи само в държави, които имат нужда от подпомагане на реформите си, а страната ни като член на ЕС вече е развита.

Най-често срещаната опасност при оттеглянето на USAID, установена в практиката, е забавянето или блокирането на проектите, които са подпомагани от агенцията, коментира Емил Савов, програмен директор на Инициатива местно самоуправление. В отговор на въпрос къде това може са се случи, той посочи, че не смята, че това няма да се случи у нас.

Фактически и след оттеглянето си Американската агенция за международно развитие ще продължи индиректно да подпомага българските малки общини със сключено гаранционно споразумение с банка "Биохим" за кредитиране на необходимите 20% средства за кандидатстване с проекти по еврофондовете, отбеляза Кирил Киряков, старши съветник по местно самоуправление в USAID. Гаранционното споразумение е за 15 млн. лв., с които агенцията покрива половината от банковата гаранция за заема за европроект. Досега две общини са се възползвали от тази възможност, тепърва техният брой ще нараства, прогнозира Киряков.

До оставащото време на работа на USAID се очаква да приключи проектът за разширяване на общинските данъчни правомощия и в местната власт да остават правата върху четири вида данъци, от които основните са върху имотите и върху автомобилите, отбеляза Савов. Според него това трябва да стане преди местните избори наесен и приемането на държавния бюджет за догодина, за да може да се разчете балансът в публичния сектор и новите кметове и общински съвети да работят при ясна визия и правила.

Като друга важна цел той посочи реформата в избора на общински съветници, който да е мажоритарен.

Споделяне

Още от България