Ускорява се одобряването на оценка за въздействие върху околната среда

Ускорява се процедурата по произнасянето с положително или отрицателно становище по оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) на инвестиционни проекти. Това реши правителството на редовното си заседание в сряда.

От три месеца на 45 дни се съкращава срокът за произнасяне на компетентния орган с решение за ОВОС, обясни министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Времето за оценка на качеството на доклада по ОВОС, изработен от независимите експерти, обаче се удължава от 14 на 30 дни и така реално времето за произнасяне в решение за екооценката се намалява с един месец.

Целта е да се се осъществи по-внимателен преглед от компетентните органи върху тези доклади, каза министърът.

Караджова допълни, че в процедурата по оценката на качеството на докладите по ОВОС ще се включват и регионалните инспекции по околна среда и по здравеопазване към Министерството на здравеопазването в частта на докладите за оценка на здравния риск на инвестиционните проекти.

Отпада и регистрационният режим за експертите по ОВОС, каза още Караджова.

С измененията правителството цели да подобри процеса на ОВОС и да осигури по-широк обществен достъп до документацията, допълниха от правителствената информационна служба.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?