Ускоряват се ТЕЛК-решенията за онкоболните

Хората, болни от рак, да получават своите ТЕЛК-решения за един месец, а не за три месеца, както е в момента. Тази възможност обмислят от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), стана ясно във вторник след среща с представителите на здравното министерство и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ).

Искаме срокът за освидетелстване да бъде намален, заяви председателят на асоциацията Евгения Адърска. Онкоболните настояват и експерт от НЕЛК да консултира получаването на лекарска експертиза. От организацията предлагат това да става чрез зеления телефон на АПОЗ.

Искаме да се създадат специализирани ТЕЛК-кабинети към отделните диспансери. Така ще се намали и потокът от граждани пред ТЕЛК, обясни Адърска.

По думите на д-р Кънчо Райчев, директор на НЕЛК, експертизите за инвалидност трябва да се издават само за хората в трудоспособна възраст - между 16 и 65 години.

Той припомни, че по сега действащата система, ТЕЛК-решения могат да получат всички граждани, без значение на каква възраст са. В момента 75% от получилите ТЕЛК-решения са пенсионери. Според  Райчев това се дължи на факта, че освен редовната пенсия пенсионерите имат право и на инвалидна.

Социалното министерство също предприе мерки за по-строг контрол над ТЕЛК-решенията. Според социалния министър Емилия Масларова издаването на фалшиви лекарски експертизи за инвалидност трябва да се криминализира. Според нея голяма част от ТЕЛК-решенията у нас са издадени неправомерно.

Към момента хората с увреждания в България са около 850 000 души, което повече от една десета от населението на страната.

Споделяне

Още от България