Зам.-главният прокурор: Правораздаването в България е на добро европейско ниво

Условните присъди за убийство на пътя били заради пълните затвори

Цветанов: Нека да се погрижим за тези, които всъщност искаме да останат живи

Условните присъди за убийство на пътя били заради пълните затвори

Прокурорите не пледират за по-високи присъди и приемат да се сключват споразумения при случаите на убийства на пътя понеже затворите в България са пренаселени, а съдилищата прекалено натоварени. Това обясни заместник-главният прокурор Валери Първанов пред БНТ във вторник. Той се включи по телефона в дискусия за промяна в законодателството, която да отмени възможността за споразумения с прокуратурата за шофьори, които за убили хора на пътя и да доведе до намаляване броя на условните за сметка на ефективните присъди.

В дискусията участваха Нели Петрова - майка на 20-годишната Лора, прегазена на пешеходна пътека във Варна - и Владимир Тодоров, председател на асоциацията на пострадалите при катастрофи, която от години настоява за такива законодателни промени. Ангажимент да ги инициира в понеделник по време на кръгла маса за убийствата по пътищата пое вътрешният министър Цветан Цветанов.

По повод изнесената в студиото информация, че родители на убити на пътя ще пишат до Европейската комисия с искане България да не бъде приемана в Шенген заради качеството на правораздаването у нас заместник-главният прокурор заяви, че според него "качеството на правораздаването в България е на едно добро европейско ниво" и увери, че "в ЕС и в основните страни, които ни проверяват, колегите съдии и прокурори искат и налагат сходни наказания на лицата, които са извършили подобни престъпления".

Той даде за пример осъдения в Холандия убиец на Косьо Самоковеца, който за предумишлено поръчково убийство е осъден от холандския съд на 15 години затвор, от които е изтърпял 7, след което е освободен поради добро поведение в затвора.

Той изрази мнение, че трябва да се дискутира евентуално повишаване на санкциите за предизвикване на смърт на пътя, като се предвиди специален минимум, а в определени случаи дори невъзможност да се приложи условно осъждане.

Заместник-главният прокурор обаче се обяви против отпадането на възможността за сключване на споразумение в случаите, в които шофьорът, причинил смърт, е карал пиян или дрогиран , като се аргументира с прекомерната натовареност на съда, триинстанционното производство, "многобройните процеси с насрочване на делата от инстанция в инстанция", невъзможността един съдия "да гледа по 5000 дела на година" и съдебната практика.

"Стига с тази съдебна практика – прекъсна го Нели Петрова. - Ние непрекъснато само това слушаме от вас - съдебната практика е такава. Няма съдебната практика, ще се промени тази съдебна практика... Няма никакво значение колко дела, искаме ефективни присъди... Вие защитавате убийците на децата ни."

"Ние защитаваме не само вас... Ние защитаваме законността, защитаваме правовия ред, защитаваме всички граждани...", отвърна Валери Първанов.

Попитан защо прокурорите не пледират за по-високи присъди и се съгласяват да се сключват споразумения, той започна да обясни, че "момента българските затвори имат капацитет от 4000 лишени от свобода", а в тях изтърпяват наказание 11 хиляди души и че "България вече е осъдена за това, че не е осигурила в местата за изтърпяване на наказание лишаване от свобода човешки условия".

"Вижте сега, това са ежедневните неща... Нали се сещате, че това е държавна политика", добави Валери Първанов.

А на репликата на майката на убитото във Варна момиче "За каква държавна политика говорите, като децата ни ги няма?", отговори: "Деца загиват и при други обстоятелства, госпожо... И други родители са във вашето положение. Деца за съжаление загиват и при други обстоятелства".

"Един прокурор и една институция защитава общи интереси. Когато се срещате с човек, който защитава само личния си интерес, просто разговор не би могъл да се получи. Съжалявам, дочуване", добави заместник-главният прокурор и прекъсна разговора.

"Нека да се погрижим за тези, които всъщност искаме да останат живи"

Провокиран от думите му веднага след това в студиото се обади вътрешният министър Цветан Цветанов и увери, че въпреки всичко законова промяна ще бъде приета и щом това стане, всички ще трябва да я спазват.

"В тази връзка всичко, което ще се случи в промяна на законодателството, касаеща убийствата по пътищата, е в правомощията и във функцията на българския парламент", каза той и повтори идеите за по-тежки наказания и невъзможност за споразумения, когато виновният водач е употребил алкохол или наркотични и упойващи вещества, когато е неправоспособен или лишен от правоспособност, както и при произшествия на
пешеходна пътека.

"Нека да се погрижим за тези, които всъщност искаме да останат живи. Защото ще стане така в България, че когато винаги се съобразяваме с някой, който смята, че нещо би трябвало да бъде добре, но води и създава среда, в която младите хора ще напуснат държавата, а другите ще бъдат избити по пътищата, преценете кого трябва да питаме и какво трябва да направим", каза още вътрешният министър в характерния си стил.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?