Усложнява се ситуацията с бунта в руска колония

Омоновци пред и вътре в затвора, десетки са арестувани

Плакат "Хора, помогнете" издигнаха протестиращите затворници

Ситуацията с избухналия в събота привечер  затворнически бунт в колония край руския град Копейск, в Челябинска област, в Урал се усложнява, след като повече от денонощие по-късно полицията  спря влизането в градчето, съобщават руски медии в неделя. Прекратено бе движението на влаковете през  Копейск. Протестът срещу изтезанията в колонията и исканията за освобождаване на хора от изолатора обаче продължава въпреки намесата на спецчастите от звеното ОМОН.

Омоновците арестуваха близо 40 души в среднощен сблъсък пред стените на колонията с насъбралите се хора. Спец частите нахлуха и на територията на затвора, но разбунтувалите се  успяват да удържат завзетите предишната вечер позиции на една от охранителните кули и покрива. Намиращи се в сградата техни съкилийници са започнали гладна стачка в знак на протест срещу постоянните побои от страна на надзирателите и заради най-малките провинения, посочват изданията. Недоволство предизвикват и множеството смъртни случаи сред затворниците.

Ситуацията в колонията е катастрофална, заявява пред "Новая газета"правозащитничката Оксана Труфанова, която е пострадала в стълкновенията между представителите на ОМОН и събрали през колонията хора.

"Сега на покрива се намират няколко десетки души. Затворниците в килиите обявиха гладна стачка. Пред вратите на колонията са се събрали роднини. Не ги пускат, гонят ги, бият ги и ги задържат”, казва Труфанова.

Официалните руски власти обаче отказват да нарекат случващото се в колонията в Копейск бунт. Според тях става въпрос за протест.

До сегашната ситуация се стига, след като около 250 излежаващи наказанията си при строг режим в собъта излизат на студ с искане да бъдат освободени техни съкилийници от изолатора. Заради случващото се е било прекратено провеждащото се по график свиждане и роднини на затворниците са били изгонени.

Стотина затворници успели да превземат една от охранителните кули и да издигат плакат с надпис "Хора, помогнете". Подобни надписи били провесени и от прозорците на колонията.

Бунтът довел пред стените на колонията роднини на затворените. Някои от тях се разотишли след наколко часа, а "останалите млади хора, бидейки в алкохолно опианение, се опитаха да нарушат обществения ред”, се посочва в съобщение на Министерството на вътрешните работи, обясняващо възникналите безредици, в които се намесили спецчастите от ОМОН. Медии съобщават за множество ранени.

Пред местната телевизия отишли пред колонията хора разказват за неоправдана жестокост от страна на омоновците. Представителите на спецчастите безраборно налагали всеки, който им попадне под ръка и дори разбивали с палките си автомобили. В една такава кола даже е имало малки деца. Пострадали са и присъстващи правозащитници. От руското МВР пък съобщиха,че са били ранени осем служители на ОМОН.

Омбудсманът в Челябинска област Алексей Севастиянов обаче твърди, че  намиращите се отвън хора на възраст от 27 до 40 години са провокирали насилието. Първо те започнали да хвърлят снежни топки по омоновците, после в ход влезли бутилки, а пътуващи в автомобили са се опитали да скъсат колоната от спецчастите. Според Севастиянов, акцията отвън е била планирана. Той отрича също така информация протестът в колонията да е започнал след побой над един от затворените в изолатора, чието пускане искат съкилийниците му

От Главното управление на Федералната служба за изтърпяване на наказанията заявяват, че исканията на затворниците са незаконни и няма да бъдат изпълнени.

Руският омбудсман Владимир Лукин е обещал да проучи съобщенията за насилие спрямо затворниците в разбунтувалата се колония.

Споделяне

Още от Свят