Успех за Ивет Лалова и сълзи за Габриела Петрова

Успех за Ивет Лалова и сълзи за Габриела Петрова

С успех за Ивет Лалова-Колио и със сълзи за Габриела Петрова започна българското участие на световното първенство по лека атлетика в Лондон.

Най-бързата българка през последното десетилетие отново показа класата си и успя да се класира за полуфинала на 100 метра за радост на многобройните ѝ почитатели не само в България, но и в Италия.

В същото време Габрела Петрова не успя да направи добър скок и не попадна във финала на троен скок.

Ивет Лалова: За мен 100 м е загрявка

Ивет Лалова-Колио завърши трета в третата предварителна серия с време 11.31 секунди (-0.3 м/сек). Стартът беше спечелен от американката Тори Боуи с 11.05 секунди, а втора остана представителката на Нигерия Блесинг Окагбаре-Иготегунур с 11.22 секунди.

Времето в Лондон е хладно и дъждовно, а точно по време на бягането на Лалова дъждът се усили, но това не ѝ попречи отново да бъде сред 24-те най-бързи жени на планетата.

Най-добър резултат в сериите постигна германката Гина Люкенкемпер, която спечели първата серия с лично за сезона - 10.95 сек (+1.3 м/сек). Тя беше и единствената, която успя да слезе под 11 секунди.

"Симоне беше прав. Мина дълъг месец, в който аз наистина работих много усърдно. Мога да кажа, че толкова старателно не съм тренирала от много време насам – такъв режим, такава диета, дори. Дадох всичко от себе си. А Симоне ми каза, че ще се изненадам още на първото бягане колко добре ще се почувствам", каза Лалова след бягането.

Тя сподели, че е имала притеснения от дъжда, защото е "лека спринтьорка и всякакви неблагоприятни условия" не ѝ влияят добре. Но "имах късмет и наистина се изненадах", каза Лалова.

"Почувствах много добре бягането, в един момент дори си дадох сметка, че ако натисна, мога да се боря с Окагбаре, която беше до мен. Но няма смисъл. За мен 100 м е загрявка", допълни тя.

Най-добрата ни спринтьорка обясни, че е решила да бяга 100 м само, за да има увереност и да почувства какво точно е състоянието ѝ за 200 м, към които през този сезон са насочени усилията ѝ.

"Класирането на полуфинал днес не беше толкова важно за мен, въпреки че щеше да е мъчно да отпадна още в сериите. За мен бягането на 100 м е тактическо. Нивото е страшно силно и дори да бягаш 10.95 сек не се знае дали ще отидеш на финал", коментира още Лалова.

Полуфиналите на 100 метра жени са в неделя от 21.10 часа българско време, а финалът е в 23.50 часа.

Петрова: Щом не съм на финал, значи съм последна

За съжаление най-добрата ни атлетка за 2015-а Габриела Петрова не успя да се класира за финала на троен скок.

Пловдивчанката постигна 13.90 м в най-добрия си опит, който се оказа недостатъчен за да попадне сред първите 12. Финалът беше затворен на 14.07 м постигнат от испанката Ана Пелетейро и германката Неле Екхарт.

Най-добър резултат в квалификациите даде Олга Рилакова от Казахстан 14.57 м. Фаворитките за титлата в тройния скок не допуснаха изненади и ще скачат на финала. Водачката в световната ранглиста Юлимар Рохас от Венецела постигна 14.52 м при втория си опит, а основната ѝ конкурентка олимпийската и световна шампионка Катрин Ибаргун от Колумбия покри квалификационната норма от 14.20 още с първия си опит приземявайки се на 14.21 м и не прави повече скокове.

След разочарованието на олимпийските игри в Рио и този сезон не е добър за Габриела Петрова. Тя започна квалификацията със скок от 13.66 м (-0.5). Вторят ѝ опит беше най-добър 13.90 м (+0.2), докато третият най-слаб - 13.62 (+1.1). Така тя се нареди на 17-та позиция от 26 атлетки.

След квалификацията Петрова, която на предишното световно първенство в Пекин записа най-доброто българско представяне – 4-то място, не скри разочарованието си.

"Няма значение коя съм, щом не съм на финал. След като не съм в 12-ицата, значи съм последна", каза през сълзи Петрова след отпадането си.

Тя сподели, че се е чувствала добре, но бягането не ѝ се получило достатъчно бързо.

"За новия сезон ще ми напълно ясно върху какво трябва да наблегнем повече. Проблемът не е технически, което е добре при положение, че бързината като качество може да се тренира и да се подобрява. Дано догодина да съм по-добре. Колелото се върти. Преди две години много плаках от щастие, сега сълзите са от разочарование, вярвам, че пак ще се завърти и пак ще плача от радост. Продължавам да се боря и да вървя към мечтите, които преследвам", каза Габриела Петрова.

Споделяне

Още от Спорт

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?