Увеличението на пътните глоби влиза в парламента

Парламентарната комисия по транспорт ще гласува на първо четене в четвъртък увеличението с до 100% на глобите за превишена скорост, става ясно от програмата на Народното събрание. Промените в Закона за движение по пътищата, внесени от Иван Вълков (ГЕРБ) и група народни представители, въвеждат електронния фиш – глоба, съставена въз основа на запис с камера.

Постъпленията от фишовете ще влизат в новосъздаден фонд към министъра на вътрешните работи и ще отиват за поддръжката и монтажа на още камери, както и за подобряване на пътната безопасност, включително запълване на дупки. Идеята бе лансирана от вътрешния министър Цветан Цветанов още през лятото на т.г.

Със 100 % - от 10 на 20 лева, скача глобата за шофиране с превишение на скоростта с 10 км/ч над допустимата в и извън населено място. От 250 на 350 лева се повишава санкцията, ако си карал с над 50 км/ч повече от позволеното. Вече няма да се отнема книжката за 1, 2 или 3 месеца при първо нарушение – превишена скорост. Свидетелството за управление на МПС ще се отнема за цяла година, но при системно нарушение на правилата т.е. три или повече провинения в рамките на една година след първия гаф.

С глоба от 50 до 200 лв. и отнемане на книжката от 1 до 6 месеца ще се наказва водач, който кара в бус лентата. Сега санкцията е глоба от 20 лв.

Промените в закона дават възможност на всички общини в страната да определят зони за платено паркиране.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?