Уволняват се последните наборници

Последните наборни войници - общо 2413 души, се уволняват към 30 ноември, съобщиха от Министерството на отбраната в неделя, когато се уволниха военнослужещите от Софийския гарнизон на тържествена церемония в столицата.

Така приключва задължителната военна служба у нас, като от 1 декември Българската армия става професионална, според правителственото решение.

Уволняващите се наборници са основно от Сухопътните войски - 1712 души, от Военно-въздушните сили си тръгват 330 войници, взети с последния набор, когато професионализацията във ВВС не е била приключила напълно. От прякото подчинение на Генералния щаб се "окачат" 371 човека.

Последните наборни войници бяха повикани да се явят в поделенията от 26 до 30 март тази година, наборът беше събран трудно,припомниха от военното ведомство.

Професионализацията в най-многочислените войски - Сухопътните, към момента е около 82-83 процента като цяло, съобщи командващият генерал-лейтенант Иван Добрев. Попълнението на армията с кадрови военни ще продължи и през следващите години, не можем да кажем, че процесът е завършил, отбеляза той. Има непрекъснато текучество на личния състав - част от него се уволнява, някои от войниците стават сержанти. Около 400-450 войници годишно напускат армията по различни причини, сочи статистиката.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?