В Бордо опразниха две сгради със самонастанили се стотици българи

Полицията във френския град Бордо е опразнила две сгради със самонастанили се в тях над 350 души, главно български граждани.

 Това съобщи вестник "Монд", като се позова на префектурата в департамента Жиронда.

 Операцията, състояла се във вторник, е обхванала 226 души в едната сграда и 153 човека в другата, която подлежала на разрушаване. Някои от обитателите на двете сгради успели да се изплъзнат от органите на реда, пише вестникът, цитиран от БТА.

Измежду задържаните имигранти 122-ама са се съгласили да се завърнат доброволно в България.

В края на миналата година Франция обяви, че прекратява практиката да изплаща помощи на роми, които доброволно се завръщат в родината си. Дотогава Париж плащаше по 300 евро на възрастен и по 100 евро на дете за завръщането на роми от страни членки на ЕС в родните им страни. През 2012 г. такава помощ са получили 10 600 души, в това число 2000 деца, съобщиха през декември от френската Служба за имиграция и интеграция.

По данни на редица източници, броят на ромите имигранти във Франция към края на 2012 г. е между 15 и 20 хиляди души.

Министърът на вътрешните работи на Франция Манюел Валс обяви неотдавна, че Франция ще продължи с принудителното премахване на ромските лагери и ще оказва помощ за намиране на работа на ромите в собствените им страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа