В Брюксел продължават преговорите за бъдещата Европейска конституция

Министрите на външните работи от Европейския съюз възобновиха в понеделник следобед в Брюксел преговорите за бъдещата Европейска конституция, като се заеха с най-деликатната част от дискусията - за тежестта на гласа на всяка страна в Съвета на министрите на съюза, предаде АФП.

По-малко от четири седмици преди срещата на върха в Брюксел, предвидена да одобри бъдещия договор за конституцията, министрите за първи път се заемат с въпроса за гласовете при квалифицираното мнозинство, който провали преговорите между държавните и правителствените глави през декември. Макар че принципът на "двойното мнозинство" (мнозинство и на държавите, и на населението) вече не се отхвърля от Испания и Полша, тепърва трябва да се намерят цифрите за определяне на тези мнозинство, отбелязва АФП.

Проектът за конституцията, изработен от Конвента за бъдещето на Европа, предлага решенията да се взимат с мнозинство от 50 процента от държавите и 60 процента от населението на ЕС. Но Мадрид иска повишаване на тавана за населението до две трети (66,6 на сто), което Франция отказва. За постигане на консенсус ирландското председателство предлага повишаване и на двата тавана, но без да се променя съотношението помежду им. Според дипломати най-вероятният компромис на този етап е формулата 55/65.

По БТА

Още от Европа

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?