В БСП получавали многократни оферти от ГЕРБ за общо управление

Станишев за видеото с дуела: Нито съм ловец, нито съм архар

Снимка: БГНЕС

В БСП са били получавани многократни оферти от ГЕРБ за коалиционно управление от 2009 година досега. Всичките са били неофициални, а лидерът на социалистите устоял на тях и не е влязъл в управлението. Това стана ясно от думите на председателя на левицата Сергей Станишев на пресконференция във вторник.

По думите му формацията няма по никакъв начин да си сътрудничи с управляващата партия въпреки офертите или мненията на отделни членове на левицата, че подобно сътрудничество би било добре.

Станишев заяви още, че БСП трябва да се съсредоточи върху предстоящия си конгрес и как да бъде ясна опозиция на ГЕРБ, а не имитационна. Именно това, според него, щяло да спечели изборите за левицата. Лидерът на партията все пак си остави и вратичка за евентуална загуба, а именно: “ако вотът бъде организиран по същия начин както миналата есен”.

Народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов съобщи, че на заседание на Изпълнителното бюро на БСП е приет проект на обръщение, озаглавен "Конгресът по волята на социалистите".

"Сега БСП са в заключителна изборна кампания и днес актуализираме нашата лява политика, използваме силните си позиции в ПЕС, за да можем да се превърнем в алтернатива на олигархичната власт и да спечелим следващите избори", заяви Стоилов. "Не бива да допуснем да бъдем отслабени и разделени", каза той.

"На конгреса на партията през май трябва да кажем кои са нашите приоритети, за да не мръднем от тях и след изборите", каза от своя страна Станишев. Според него било абсурдно да се мисли и "да се правят намигвания", че може червените да управляват с хората на Бойко Борисов след това.

Според Станишев изборът пред БСП е между връщане към миналото и продължаване на процеса на модернизация към европейска лява партия. "За този конгрес няма да имаме рекламен клип - трябва да отговорим на много въпроси и да заемем позиция”, коментира още Станишев. За миналия конгрес социалистите пуснаха по телевизиите с национален обхват клипчето с трамвая и ватмана, по асоциация с "На всеки километър" и с участието на Стефан Данаилов и Сергей Станишев

Лидерът на БСП коментира и ироничното видео, разпространявано в мрежата, със сюжет въображаем дуел между него и президента с изтекъл мандат Георги Първанов за лидерското място в партията.

"Нито съм ловец, нито архар", каза лаконично Сергей Станишев.

Председателят на социалистите изгледал филмчето в компанията на членове от Изпълнителното бюро, малко преди да дойде на пресконференцията. "Творчество", нарече той късичкото видео. И добави: "Някои дори се почувстваха засегнати – защо не са герои в клипа".

Станишев каза, че не знае кой е авторът на клипа, тъй като разследването не било най-силната му страна.

Споделяне

Още от България