В България били препрани и изнесени в Украйна милиони долари

Имам доказателства срещу бившия украински президент Леонид Кучма за престъпления в различни области и мога да докажа, че той е откраднал от Украйна повече от 8 млрд. долара. Кучма е свързан с международната престъпност и с хора, които нарушават българските закони. Това заяви в предаването в петък на радио Нова Европа и Нова телевизия "Коритаров live" бившият телохранител на Кучма Микола Мелниченко.

Мелниченко е човекът, който скоро след убийството на украинския опозиционен журналист Георгий Гонгадзе през 2001 г. огласи направени от него тайни записи на разговори между тогавашния президент Леонид Кучма и самоубилия се в петък бивш вътрешен министър Юрий Кравченко. От записите става ясно как се е подготвяла операцията за отстраняването на Гонгадзе.

Разкритията на Мелниченко предизвикаха бурна реакция в Киев и изкараха хиляди хора на масови протести. Прокуратурата обяви, че не може да се каже със сигурност, че гласовете в записите са на Кучма и Кравченко, а самият Мелниченко бе принуден тайно да напусне Украйна и да емигрира в САЩ.

Според бившия телохранител българи са замесени в пране на пари в периода 1997 - 2000 г.

Със знанието на Кучма престъпно заработени пари в България се изнасяха в Украйна, каза Мелниченко в "Коритаров live".

На въпрос от каква дейност са заработвани тези пари, бившият телохранител заяви, че ако българските правоохранителни органи се заинтересуват, ще им предостави пълна информация. Той не пожела да уточни кой е заработвал парите, само повтори, че българи са участвали в изпирането им.

Пред радио Нова Европа в събота бившият шеф на Бюрото за финансова разузнаване, по късно - Агенция за финансово разузнаване - в периода 1998 - 2001 г. Николай Иванов каза, че пропуски в законодателството са оставяли вратички да могат да се изпират пари. Според него в действащата по негово време правна уредба за мерките срещу изпиране на пари задължените по закон лица (банкери, финансови и инвестиционни посредници и др.) е трябвало да докладват в бюрото, ако имат налична информация за пране, а не, ако за това разполагат само със съмнения.

А квалификация "пране на пари" може да има само при влязла в сила присъда, обясни доц. Иванов. Това бе основният блокаж Бюрото за финансово разузнаване да не може да иска и да получава информация за съмнения за пране на пари, каза той.

Споделяне

Още от Свят