В Дамаск се надяват, че краят на войната може да е близо

В Дамаск се надяват, че краят на войната може да е близо

Влизайки в Сирия от съседен Ливан, посетителите са посрещани от гигантски плакати с лика на президента Башар Асад.

Текстът обявява: "Добре дошли в победила Сирия".

В столицата Дамаск много КПП, които от години усложняваха пътното движение, са изчезнали. Градът отново е свързан с разпръснатите предградия, които преди бяха под контрола на опозицията, а мнозина бивши жители и гости от други части на Сирия изпълват улиците.

Усеща се ново чувство на надежда, че краят на седемгодишната гражданска война в Сирия е близо.

"Почти свърши", каза 60-годишният Назийр Хабаш докато се прибира у дома край железопътната гара Хиджаз в Централен Дамаск. "Прилича на дете, което започва да се учи да ходи, прави стъпка след стъпка, а победата неизменно ще е на наша страна".

На централен площад, недалеч от мястото, където само допреди няколко месеца падаха снаряди, изстрелвани от бунтовниците, семейства и групи тийнейджъри си правят селфита. Деца играят по голяма скулптура, на която е изписано "Аз (сърце) Дамаск".

Празничното настроение в районите под правителствен контрол извира от последователното военно настъпление през изминалата година.

То се подхранва от чувството, че Асад, благодарение на непоколебимата подкрепа на съюзниците Русия и Иран, е спечелил - или поне е победил онези опозиционни бойци, които се опитваха да го свалят.

Страната понесе катастрофални щети и някои аспекти на конфликта далеч не са преодолени. Все пак, много сирийци - дори някои от опозицията - се надяват на известна сигурност и стабилност.

Сега правителството контролира големи крепости на опозицията и ключови градове като Алепо, Хомс и дори Дараа, южния град, където през март 2011 г. въстанието се зароди от протестите.

Очаква се жизненоважният граничен пункт с Йордания, затворен от години, да бъде отново отворен, след като войските отвоюваха провинция Дараа, и има големи надежди за възстановяване на търговията и на сирийския износ за арабските държави.

Сега сирийците пътуват с кола по целия път от йорданската граница на юг до централната провинция Хама по една от най-важните магистрали в страната, която години наред беше използвана от бунтовниците на няколко места по протежението си. Говори се, че железопътната линия от Дамаск до Алепо трябва отново да заработи по-късно тази година.

Последният правителствен успех дойде тази седмица, когато бунтовниците се съгласиха да предадат последните райони, които контролираха, в югозападната провинция Кунейтра, отваряйки пътя пред силите на Асад да възстановят властта си по израелската граница.

"Пряката заплаха за Дамаск приключи. И тъй като това е столицата, нейното положение се отразява на всички останали части на страната", каза 27-годишният Рами ал Хайер докато отпива гореща напитка с приятел в известното кафене "Нофара" в стария квартал на столицата.

Картината в опустошените райони край Дамаск, контролирани преди от бунтовниците, е коренно различна. Но там, дори и сред руините, животът бавно се връща към нормалното, някои магазини отново отварят и хората малко по малко се връщат.

В Дума, най-големият град край Дамаск, мястото, където през април беше извършена предполагаема химическа атака, камиони и булдозери работят без прекъсване, за да разчистят останките на разрушени сгради, вдигайки облаци прах.

Операцията в Дума е началото на дълъг процес за разчистване на развалините в Източна Гута - наредени едно до друго градчета и села източно от Дамаск, контролирани от бунтовниците и обсадени от правителствените сили в продължение на пет години. Докато бунтовниците не се предадоха през пролетта, жителите страдаха от недостиг на храна и се съобщаваше за случаи на недохранване. Сега почти всичко е налично, макар че цените все още са прекалено високи за мнозина.

Преди два месеца Мохамед Слейк отвори отново магазина си за сандвичи край силно пострадалата Голяма джамия в Дума. По време на обсадата се е налагало сам да търси продукти; сега му ги доставят на вратата.

"Нещата се подобряват, но става бавно", каза Слейк докато правеше сандвич с пържени картофки в пита хлебче за клиент в магазина му, който се казва "Заман ал Шам", което на арабски означава "Епохата на Леванта".

Той каза, че продава около 170 сандвича дневно, повече от три пъти повече от това, което е продавал преди правителствените сили да завладеят района. Слейк има шестима работници в магазина, където менюто включва още боб, фалафел и пържени картофи.

На главната улица в Дума - Джалаа, магазините отново отварят, а купувачите напоследък купуват селскостопанска продукция, дрехи и обувки.

В съседния Айн Терма, градче, понесло много повече разрушения от Дума, защото е по-близо до столицата, жителите се оплакват, че електричеството и течащата вода все още са оскъдни. Те трябва да разчитат на електрогенератори и камиони цистерни, за да си осигурят вода по домовете.

Международният комитет на Червения кръст, сирийският арабски Червен полумесец и НПО като "Оксфам" са поставили огромни резервоари с питейна вода на всеки 100 метра по улиците на Айн Терма и Дума, така че жителите да си пълнят съдовете безплатно.

"Тук вече има държава", каза 60-годишният Таха Абуд, собственик на обущарска работилница в Айн Терма. Всеки ден, казва той, правителствени камиони раздават безплатно хляб.

След като бяха ограничавани от години, жителите на Гута могат да пътуват до и от Дамаск, въпреки че трябва да се записват на КПП на влизане и излизане.

"Живеехме под земята, а сега сме над нея", каза Самих Ханафи, докато стоеше пред бръснарницата си в Айн Терма.

Суха Тума, учителка от Хасака, е довела дъщеря си Кристабел на прочутия площад "Омаяд" в Дамаск, за да си играе в градина, украсена с колоритната скулптура "Аз (сърце) Дамаск". Пътували са от североизточната провинция Хасака, за да прекарат лятото в Дамаск за пръв път от години, след като вече е безопасно.

"Виждаме, че победата е много близо и че краят на конфликта скоро ще дойде", каза тя, докато дъщеря ѝ тичаше из градината.

"Надявам се, че дъщеря ми ще стане учителка като мен и ще учи бъдещите поколения да обичат страната си", каза тя широко усмихната.

По БТА

Споделяне

Още от Свят