В. Ел Паис: Испания наводнена с банкноти от 500 евро заради сивата икономика

Близо една четвърт от всички емитирани от Европейската централна банка ЕЦБ) банкноти от 500 евро са в обращение в Испания заради недотам законни финансови сделки, пише в броя си от петък испанският всекидневник Ел Паис.

Около 72 млн. банкноти по 500 евро са в испанската парична система, като броят им е по-голям от този на купюрите по 5 евро, твърди вестникът, като се позовава на данни на испанската централна банка.

След като през януари 2002 г. еврото бе въведено в обращение, броят на банкнотите по 500 евро в Испания рязко нарасна - само през миналата година той е скочил с 50%, сочат данните.

Испанската централна банка не се опитва да обяснява този феномен. Но Ел Паис цитира експерти, според които причината за него е процъфтяването на сенчестата икономика в страната, при която трансакциите се извършват с плащания в брой, за да се избегне официалното им обявяване и плащането на данъци.

Масова практика в Испания, например, е при сделки с недвижими имоти купувачът и продавачът да се споразумеят за определена цена, но да запишат в официалните документи по-ниска сума, като разликата се плаща в брой. Така и двамата си спестяват част от дължимите данъци и такси.

В добавка към това банкнотите от 500 евро са удобни при крупни сделки - включително и с наркотици. Испания е един от основните входни пунктове за кокаина от Латинска Америка, твърди вестникът.

Според Сантяго Кардо - икономист от университета в Гранада, цитиран от Ел Паис, финансовите мошеници не са единствената причина за притока на едри евро банкноти в Испания, но са една от основните. Той смята, че около 20 на сто от икономическата активност в страната се извършва "под масата".

Споделяне

Още от Европа