В ход е операция по залавянето на босненския сръбски лидер Ратко Младич

В ход е операция по залавянето на босненския сръбски лидер Ратко Младич

Бившият военен лидер на босненските сърби генерал Ратко Младич е арестуван във вторник следобед, съобщиха сръбските медии. По-късно сръбските власти опровергаха информацията.

Белградската телевизия Б 92 съобщи за ареста на Младич, като се позова на висш полицейски източник. Сръбският правителствен ръководител Сърджан Джурич, отрече информацията и заяви, че това е "манипулация" и опит за подкопаване на усилията на правителството за задържане на издирваното от Хагския трибунал лице.

Според държавната агенция ТАНЮГ, която се позовава на неофициална информация на босненската телевизия БН ТВ, предаде, че е в ход акция по прехвърляне на Младич в Тузла, а след това и в Хага.

Високопоставен служител на сръбската държавна сигурност, пожелал анонимност, заяви във вторник вечерта пред АП, че е открито местонахождението на Ратко Младич и властите водят преговори за неговото предаване.

Босненският сръбски лидер е издирван от Хагския трибунал по обвинения във  военни престъпления, в това число и геноцид, по време на войната в Босна.

Трибуналът обвини Младич за обсадата на Сараево и клането в Сребреница през 1995 година, при което бяха убити поне 7 500 мъже и момчета от мюсюлмански произход.

В момента текат усилени опити на Белград да залови и предаде на Хага Ратко Младич като според сръбските вестници това трябва да стане до края на февруари. 28 февруари е последната дата, която ще бъде отчетена от еврокомисаря по разширяването Оли Рен в доклада му за съдействието, което Сърбия оказва на Хагския трибунал, обобщава Ройтерс.

“Полагат се всички усилия да бъде заловен. Правителството е наясно с последствията. Това е важен момент не само за властта, но и за бъдещето на държавата”, заяви пред белградското радио “Б 92”, съветникът на сръбския премиер Воислав Кощуница Владета Янкович.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?