В. Хюриет: България връчи на Турция нота заради реклама на супа

България е връчила нота на Турция по повод на рекламен филм за супи на турската фирма за хранителни изделия в Германия Бактат, показван по турските телевизионни канали, излъчвани в Европа, съобщава в броя си от четвъртък в. Хюриет.

Рекламният филм представя митничар, който иска "пари за супа" (чорба парасъ) от турско семейство, работещо в Европа, което се завръща в Турция, а мъжът му подава вместо пари, няколко пакета супа на фирмата Бактат и му казва, че това е истинската супа.

Тази реклама ни унижава, се отбелязва в нотата, връчена в Анкара от българското посолство, посочва вестникът. Турското външно министерство уведомило фирмата Бактат за нотата.

Вестникът съобщава, че от фирмата били шокирани, когато научили за нотата от България. Представител на фирмата Кадип Баклан посочил, че рекламата е направена добронамерено, като за отправна точка са послужили случаи, за които се пише всяко лято във в. Хюриет. Той добавил, че всъщност полицейският служител в рекламата прилича не на български, а по-скоро на сръбски полицай.

Баклан подчертал, че при правенето на рекламата специално е положено старание да няма прилика с определена страна. Той добавил, че проблемите с взимане на рушвети по митниците и пътищата в България всяка година се увеличават. Баклан твърди, че от всеки минаващ през паспортна проверка и през митниците се взимат по 5-10 евро като "пари за супа или пари за въздух".

Вестник Хюриет пише, че след операции срещу взимането на подкупи през миналата година са сменени от длъжност над 200 служители, но подкупите не са спрели. Изданието твърди още, че някои турски журналисти и депутати от Партията на справеливостта и развитието, които са тръгнали към България, за да направят проверка на пътя, използван от турските гурбетчии за връщане в родината, също са били принудени да дадат подкуп.

Вестникът уточнява, че в жаргона изразът "пари за супа" означава подкуп, даван на служител. Той уточнява също, че фирмата Бактат е създадена през 1986 г. от петима братя в Германия и развива дейност в различни страни главно в Европа, но също в Америка и Азия.

Фирмата привлича внимание с инвестициите си в Турция от 1991 г.насам, насочени към модерни съоражения и производствен процес и през 2000 г. е била удостоена с медал за заслуги от държавата. Компанията има общо 12 фирми и 1300 работници.

Споделяне

Още от Балкани

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?