В Истанбул се проведе гей парад

Около 300 гейове, лесбийки и транссексуални турци дефилираха в центъра на Истанбул, предаде агенция Франс прес в неделя.

Със свирки и тамбури участниците в гей парада преминаха по централния булевард Истиклял в европейската част на града, скандирайки лозуги в защита на хомосексуалността.

Хомосексуалистите умират, а държавата не вижда това, заявиха участниците в парада преди да прочетат списък с имената на хомосексуалисти, убити през последните месеци при "престъпления от омраза".

Обратно на повечето мюсюлмански държави, Турция не репресира  хомосексуалистите и някои от тях са известни имена в артистичния свят, отбелязва  АФП. Но тя не предоставя специална защита на хомосексуалистите, които са изложени на силен социален натиск, а актовете на хомофобия са многобройни.

В писмо до турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в края на февруари организациите за защита на правата на хомосексуалистите осъдиха убийството на осем транссексуални за 16 месеца.

През март изявление на министъра, отговарящ за семейството и жените, Алийе Селма Каваф предизвика възмущение сред гей-активистите в страната, като заяви, че хомосексуалността е болест, която трябва да се лекува.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?