В Казахстан арестуваха протестиращи в изборния ден

В Казахстан арестуваха протестиращи в изборния ден

Около 500 човека са били задържани в изборния ден в Казахстан днес в неделя за неразрешени улични протести. В страната се провеждат исторически президентски избори, в които за първи път не участва предишният президент Нурсултан Назарбаев, който подаде оставка през март

Арестите са били извършени в столицата Нур Султан и в най-големия град в страната - Алмати. Задържаните са участвали в "антиобществени прояви" по призива на забранената в страната организация "Демократичен избор на Казахстан" (ДИК), каза на брифинг в Централната избирателна комисия (ЦИК) първият заместник-министър на вътрешните работи Марат Кожаев.

Франс прес съобщи за стотици задържани.

Победата на временния президента Касим-Жомарт Токаев е практически гарантирана, след като получи подкрепата на управляващата партия и предишния президент, управлявал бившата централноазиатска съветска република от 1991 година.

Освен бившия външен министър и премиер Токаев, в изборите участват и шестима опозиционни кандидати, които не са особено известни в обществото. Кандидатът на управляващата партия има подкрепата както на държавния апарат, така и на знаменитости. 

Токаев ще трябва да се справи с нестихващото социално недоволство, започнало след резкия спад на цените на петрола, отбелязва АФП.

Назарбаев остава ключова фигура в политическата система и след оттеглянето си. Той все още е начело на влиятелния Съвет за сигурност и получи титлата Баща на нацията, която му гарантира доживотен съдебен имунитет, а столицата Астана беше прекръстена на Нур Султан. 

По думите на заместник-министъра на вътрешните работи ръководителите на ДИК са провели в навечерието на изборите "масирана пропагандна работа за дискредитиране на властите в (Казахстан), за бойкот на извънредните президентски избори, призовавали са за организиране на антиобществени действия в периода на изборите", предаде ТАСС.

"Въпреки на техните деструктивни призиви, изборите протичат по план, хората отиват до избирателните секции, за да изразят своето волеизявление", отбеляза казахстанският заместник-вътрешен министър.

През март миналата година казахстански съд призна ДИК, създадена от бившия директор на банка БТА Банк Мухтар Аблязов, за екстремистка организация и я забрани на цялата територия на страната, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

През юни 2017 г. Аблязов, който живее във Франция, бе осъден задочно в Казахстан на 20 години затвор и конфискуване на имуществото. Той бе признат за виновен по обвинения в създаване и ръководене на престъпна организация, кражба на средства от БТА Банк и злоупотреби.

Казахстанската ЦИК междувременно съобщи за висока избирателна активност днес. Към 16 ч.местно време (13 ч. българско време) правото си на вот са упражнили близо две трети от почти 12-те милиона гласоподаватели.
Изборният ден ще приключи в 20 ч. (17 ч. българско време).

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?