В Мексико е задържан опасният наркобарон Барби

В Мексико е задържан опасният наркобарон Барби

Мексиканската полиция арестува влиятелния наркобарон Едгар Валдес Виляреал, известен с прозвището Барби, съобщи ББС във вторник.

Роденият в Тексас трафикант е смятан за един от основните участници в жестока война между наркокартелите, в разгара на която обезглавени трупове бяха провесвани от мостове, а в Централно Мексико се водиха престрелки.

Валдес е третият голям наркобарон, арестуван от мексиканските сили за сигурност за по-малко от година.

Освен в Мексико срещу него има повдигнати обвинения и в САЩ за трафик на хиляди килограми кокаин от 2004 до 2006 г. Американските власти бяха обявили награда от два милиона долара за информация, която може да доведе до залавянето му, а мексиканското правителство предложи почти същата сума.

Арестът на Валдес е кулминацията на разузнавателна операция, продължила цяла година, съобщи министерството на обществената безопасност. Според мексиканските власти той се е борил за контрол на наркокартела "Белтран Лейва", след като неговият главатар Артуро Белтран Лейва беше убит в престрелка с морски пехотинци през декември.

Барби се борил срещу брата на Артуро - Ектор, като войната доближила значително мексиканската столица и се разпростряла на запад, до курорта Акапулко.

Въпреки че заради светлия цвят на кожата си носи лигавия прякор Барби, Виляреал е шеф на наемниците на бандата и един от най-известните членове на картели в Мексико. Затова той е и в списъка на най-издирваните престъпници в страната.

Споделяне

Още от Свят