В Мосул е въведен полицейски час

Американската армия наложи полицейски час в северния иракски град Мосул след най-кървавото нападение срещу американци в Ирак от края на войната миналата година.

Полицейският час бе обявен след като американски танкове бяха забелязани да блокират мостове в Мосул.

Военните продължават да разследват причините за нападението от вторник, при което загинаха 18 американци и 4 иракчани. Други 72-ма души бяха ранени от експлозията в столова в американската база. Все още не е ясно дали причината за експлозията е ракета или е самоубийствено нападение.

Президентът Джордж Буш изрази увереност, че демокрацията в Ирак ще победи и че продължаващото насилие няма да попречи на провеждането на изборите следващия месец. Буш каза, че загиналите при нападението са изпълнявали жизненоважна мисия за мир.

Четиринайсет от загиналите американци са военен персонал, а четирима са цивилни служители. Други 72 -ма души са ранени.

В изявление, направено във военен медицински център във Вашингтон, Буш повтори, че насилието няма да се отрази на изборите в Ирак, планирани за 30 януари.

Президентът изказа съболезнования на семействата на жертвите.

Кореспондентът на ББС във Вашингтон отбелязва, че Буш е загубил предишния си категоричен оптимизъм по отношение на Ирак вследствие на последните кръвопролитни атаки. Той е наясно, че насилието няма как да не повлияе на изборите в страната и да не се отрази на политическата му подкрепа у дома.

Атаката в Мосул съвпадна с проучване на Ей Би Си нюз и Вашингтон пост, според което мнозинството от американците сега се отнасят негативно към войната в Ирак.

Проучването, проведено преди нападението в Мосул, сочи, че седем от 10 американски граждани смятат, че броят на американските жертви в Ирак е неприемливо голям.

В понеделник Буш призна, че непрекъснатите взривове на коли бомби се отразяват на ситуацията.

Той определи самоубийствените атентати като "ефективно пропагандно средство" и предупреди, че иракските сили за сигурност не са готови да поемат отговорност за опазването на реда.

Инцидентът в Мосул бе предшестван от двойната атака в неделя в шиитските градове Кербала и Наджаф, отнела живота на над 60 човека.

Същевременно в САЩ започва разследване, което да установи дали са могли да бъдат предотвратени атаките и размерът на жертвите.

Критиките по този повод са насочени към министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд.

Столовата на войниците в Мосул представлява огромна тента, защитена от висока бетонна стена, но без покрив. За Коледа тя ще трябва да бъде заменена от укрепена сграда.

Споделяне

Още от Свят

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?