В Мосул е въведен полицейски час

Американската армия наложи полицейски час в северния иракски град Мосул след най-кървавото нападение срещу американци в Ирак от края на войната миналата година.

Полицейският час бе обявен след като американски танкове бяха забелязани да блокират мостове в Мосул.

Военните продължават да разследват причините за нападението от вторник, при което загинаха 18 американци и 4 иракчани. Други 72-ма души бяха ранени от експлозията в столова в американската база. Все още не е ясно дали причината за експлозията е ракета или е самоубийствено нападение.

Президентът Джордж Буш изрази увереност, че демокрацията в Ирак ще победи и че продължаващото насилие няма да попречи на провеждането на изборите следващия месец. Буш каза, че загиналите при нападението са изпълнявали жизненоважна мисия за мир.

Четиринайсет от загиналите американци са военен персонал, а четирима са цивилни служители. Други 72 -ма души са ранени.

В изявление, направено във военен медицински център във Вашингтон, Буш повтори, че насилието няма да се отрази на изборите в Ирак, планирани за 30 януари.

Президентът изказа съболезнования на семействата на жертвите.

Кореспондентът на ББС във Вашингтон отбелязва, че Буш е загубил предишния си категоричен оптимизъм по отношение на Ирак вследствие на последните кръвопролитни атаки. Той е наясно, че насилието няма как да не повлияе на изборите в страната и да не се отрази на политическата му подкрепа у дома.

Атаката в Мосул съвпадна с проучване на Ей Би Си нюз и Вашингтон пост, според което мнозинството от американците сега се отнасят негативно към войната в Ирак.

Проучването, проведено преди нападението в Мосул, сочи, че седем от 10 американски граждани смятат, че броят на американските жертви в Ирак е неприемливо голям.

В понеделник Буш призна, че непрекъснатите взривове на коли бомби се отразяват на ситуацията.

Той определи самоубийствените атентати като "ефективно пропагандно средство" и предупреди, че иракските сили за сигурност не са готови да поемат отговорност за опазването на реда.

Инцидентът в Мосул бе предшестван от двойната атака в неделя в шиитските градове Кербала и Наджаф, отнела живота на над 60 човека.

Същевременно в САЩ започва разследване, което да установи дали са могли да бъдат предотвратени атаките и размерът на жертвите.

Критиките по този повод са насочени към министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд.

Столовата на войниците в Мосул представлява огромна тента, защитена от висока бетонна стена, но без покрив. За Коледа тя ще трябва да бъде заменена от укрепена сграда.

Споделяне

Още от Свят