В МОСВ изплуваха крити и замазвани екопроблеми

В МОСВ изплуваха крити и замазвани екопроблеми

Крити и замазвани екопроблеми, за които страната ни е била предупреждавана от Брюксел, но Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не е предприемало никакви действия, или те са били изключително странни, лъснаха още в първия ден от влизането на новия министър Нона Караджова във власт, научи Mediapool от запознати.

Часове след като се закле в парламента Караджова свика колегиум с ръководителите на отделните звена във ведомството, на който е станало ясно, че заплахата за финансирането на водните проекти с пари от ЕС продължава да виси. Причината е, че предложените от МОСВ промени в критериите за оценяване на проектите за ВиК-инфраструктура не били одобрени от Брюксел, както твърдеше ведомството.

Нищо не е предприето и по отношение на предупреждението за разпределението на парниковите квоти, оказало се още, че срещу България има заведена наказателна процедура не само заради защитените територии, но и заради комплексните разрешителни, издавани на промишлените предприятия, съобщиха участници в срещата с новия министър.

Караджова, която преди това на церемонията по предаването на властта от старото ръководство на министерството, лаконично заяви: “тук ще бъде женско царство“, на колегиума е направила много точен разрез на проблемите, които страната ни спешно трябва да преодолее в областта на околната среда, ако не иска бюджетът да плаща милиони санкции, наложени от ЕК.

През прекрояване на управителните органи на оперативната програма “Околна среда“ (ОПОС) минава решаването на два от най-големите проблеми – водните проекти и сметищата, които страната ни трябваше да затвори до 16 юли 2009 г., но не успя и остави да работят депа, които не отговарят на евроизискванията. Фактически европрограмата, която е на стойност близо 2 млрд. евро, е предназначена за водна инфраструктура и закриване и рекултивация на старите сметища.

Вместо обаче сегашното ръководство на МОСВ да пусне първо мерките за изграждането на пречиствателни станции за населени места с над 10 хил. души население, които до края на 2010 г. трябва да имат такива съоръжения, ведомството започва да приема проекти за селища с жители от 2 хил. до 10 хил. души. Техният срок за пречистване на отпадните води е края на 2014 г., тоест те не са приоритетни.

Сега Караджова е поискала смяна на приоритетните мерки по ОПОС по сроковете, които са заложени на страната за покриване на ангажиментите ѝ към ЕС, защото за неизпълнението за пречиствателните станции глобите се изчисляват на брой жители на населеното място, а не на брой неизградено съоръжение, обясниха експерти от ведомството..

Ще има и промяна на критериите за одобряване на проектите, кандидатстващи за еврофинансиране..

След като Брюксел ни предупреди за оскъпени до 10 пъти водни проекти, старото ръководство на МОСВ изготви изисквания за прилагане на средно претеглена цена на ВиК-инфраструктура за оценка на общинските проекти. Преди време от ведомството информираха, че предложението им било прието от ЕК.

На колегиума обаче се оказало, че това въобще не е така и сега ще се готвят нови промени, които да се съгласуват с Брюксел.

Караджова смята да форсира и приключването на проектите за изграждане на 23 регионални сметища, които трябваше да са готови до юли 2009 г. и чието забавяне заплашва също страната ни със санкции. Започва и ревизия на върнатия за пореден път със забележка от Брюксел национален план за разпределение на парниковите емисии, които промишлените предприятия имат право да изхвърлят в атмосферата в периода 2008-2012 г. Това също се криеше упорито от досегашното ръководство на МОСВ, което от март досега не сметна за необходимо да предприеме никакви мерки в тази насока.

На кратката среща с медиите Караджова не пожела да коментира имената на заместниците си. Заявката за дамско царство обаче потвърждава неофициалните информации, че това ще са някогашният ѝ шеф Евдокия Манева и досегашният зам.-кмет на Бургас Ивелина Василева. Очаква се във ведомството да се върнат и голяма част от колегите на Караджова от времето, когато тя беше директор “Стратегически проекти и евроинтеграция“, напуснали, след като не можаха да се сработят с екипа на Джевдет Чакъров.

Караджова увери, че всичко хубаво, направено досега в Министерството на околната среда и водите, ще продължи, а проблемите и пропуските ще бъдат преодолени.

Споделяне

Още от България