В неизвестност е българският капитан на отвлечения кораб "Ейшън глори"

Капитанът на отвлечения преди близо 3 месеца от сомалийски пирати кораб "Ейшън Глори" Велико Великов е в неизвестност от 6 март. Тогава пиратите са го отвели и никой от екипажа повече не го е виждал. Това са съобщили роднини на украинските моряци от кораба, които са се обърнали за помощ към украинския депутат и председател на съвета за защита на човешките права Вадим Колесниченко, съобщиха в сряда украински медии.

Роднините на украинските моряци са казали, че на борда почти няма храна, екипажът гладува, моряците се намират в условия на постоянен тежък стрес.

Майката на Велико Станка Великова е казала пред вестник "Народно дело", че не е чувала сина си от януари. Управител на варненския офис на лондонската фирма "Зодиак Морски агенции", която е собственик на двата кораба, Продан Раданов е посочил от своя страна, че няма информация и е препратил към лондонския офис на компанията.

Последната информация, която стои на сайта на "Зодиак", е от 17 март и гласи, че "Ейшън Глори" е закотвен на сомалийския бряг. "Завръщането на екипажа остава най-главната цел на компанията", пише в съобщението.

Същата е информацията и за другия отвлечен кораб на компанията - "Сейнт Джеймс Парк", на който има петима българи.

Екипажът на "Ейшън глори" включва 8 българи, 10 украинци, двама румънци и петима индийци. "Ейшън глори" с над 2000 автомобила на борда бе отвлечен в началото на януари в Индийския океан, на 600 мили от бреговете на Сомалия. Преди това - на 29 декември - пиратите отвлякоха танкера "Сейнт Джеймс Парк", в чийто екипаж също има петима българи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?