В пътната агенция нов одит на управлението за последната 1.5 г.

Народното събрание възложи в сряда на Сметната палата одит за финансовото управление на бюджета и имуществото на Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ). Депутатите решиха да се провери финансовото управление на бюджета и имуществото на НАПИ за периода от 1 януари 2008 г. до 30 юни 2009 г., както и процедурите по възлагане на обществените поръчки между 1 януари 2007 г. и 30 юни 2009 година.

До 30 ноември т. г. Сметната палата трябва да внесе в парламента доклад с изводите от проверката.

Последната проверка на одитната институция в НАПИ бе за периода 1 януари 2006 г. - 31 декември 2006 г., когато изпълнителен директор там беше Веселин Георгиев, по-известен като Батко, който вече е подсъдим за източване на държавни пари.

Открити са груби нарушения на процедурите по закона за обществените поръчки в този период и одитният доклад и материалите към него са изпратени на главния прокурор, посочва в мотивите за нова проверка си вносителят на предложението - Менда Стоянова от ГЕРБ.

По време на дискусията в пленарна зала Менда Стоянова заяви, че най-важното е да има гаранции, че повече тези нарушения няма да се повтарят. Тя отбеляза, че важното е занапред в държавните структури да има постоянен превантивен контрол, който да не допуска да се констатират нарушения едва на следващата година.

Огнян Пейчев от "Атака" отбеляза, че според него трябва да се увеличат правомощията на Сметната палата. Той посочи като слаба страна и липсата на строителни инженери в Сметната палата. Кой тогава извършва проверките и контролира инвестиционните проекти, попита той.

Споделяне

Още от България