В Румъния е имало Холокост, призна правителството в Букурещ

Румънското правителство се отказа от твърдението си, че в Румъния не е имало Холокост и посочи, че признава отговорността на управлявалите Румъния в периода на Втората световна война за жертвите на Холокоста, предаде АФП.

В разпространено днес комюнике правителството изразява желание да продължи сътрудничеството с международните институции, които се занимават с изучаване на Холокоста. Правителствата, управлявали в годините 1940-1944, са виновни за тежки престъпления, погроми, депортации в Приднестровието, както и за масовото изселване на голяма част от румънските евреи в територии, окупирани и контролирани от румънската армия, се посочва още в текста. Значителна част от еврейското население в Румъния стана жертва на систематично изтребване чрез депортации в концентрационни лагери или чрез екзекуции, допълва текстът.

Властите в Букурещ припомниха също, че настоящето правителство на Адриан Нъстасе за първи път прие закон, който остро осъжда нацизма, расизма и ксенофобията. Този закон, приет под натиска на САЩ, забранява и всякакви прояви в чест на пронацисткия маршал Йон Антонеску.

В събота румънското правителство обяви, че в периода 1940-1944 година в границите на страната не е имало Холокост. Това твърдение предизвика остри реакции сред еврейската и циганска общност в Румъния, както и от страна на института Яд Вашем в Израел, припомня АФП.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?