В Русе ще е вторият интермодален терминал у нас

Вторият интермодален терминал в България ще бъде разположен в Русе. Това съобщи в петък министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който участва в 140-годишния юбилей на Пристанище-Русе.

По думите му ще бъдат поканени външни консултанти, които да определят терена, върху който ще бъде изграден транспортният възел, съчетаващ на едно място жп гара, пристанище, ТИР-терминал, терминал за контейнерни товари, паркинг за автомобили и връзка с градския транспорт.

Вероятно ще се ползват консултанти от Канада, които са определили мястото на интермодалния терминал в София, каза министърът.

Строежът на съоръжението в столицата предстои. Засега мястото на интермодалния терминал се пази в тайна, за да не реагира пазарът на недвижими имоти, но според запознати той ще се намира до гара Искър. .

Петър Мутафчиев съобщи още, че идния понеделник – 10 юли, Министерството на транспорта ще възложи задание за анализ на предстоящото концесиониране на пристанище "Русе-Център" с пътнически терминали. За частно управление се подготвят и другите две пристанища на речния град- “Русе-Изток” и “Русе-Запад”, като експертите водят спорове дали да се отдадат на концесия заедно или поотделно. Според министъра тези товарни пристанища трябва да се концесионират заедно, тъй като има показани намерения за капиталовложения от сериозни инвеститори в Русе.

Следващата седмица ще бъде сформирана и междуведомствена работна група, която да подготви предложението за концесиониране на Летище-Русе, което да бъде одобрено от Министерски съвет. Очакванията са в началото на август правителството да вземе решение за откриване на процедура по концесионирането на аеропорта в близкото до Русе с. Щръклево. До година - година и два месеца дружеството може да има частен оператор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?