В руски град въведоха данък "дъжд" за гражданите, властите отричат

В руски град въведоха данък "дъжд" за гражданите, властите отричат

В руския град Кунгур, разположен на 1400 км югоизточно от Москва в Пермска област, комуналните власти въведоха нов местен данък за отвеждането на дъждовната вода, защото от покривите тя отива в канализационната система, съобщи градският вестник "Искра".

Жителите са смаяни и се възмущават, защото така или иначе плащат местен данък за всички разходи на общината, но  администрацията е непреклонна. Темата е сред обсъжданите и в социалните медии.

"Таксата се въвежда на основание на заповед на регионалната служба по тарифите от 31 януари 2018 г., номер СЕД-46-09-24-12, която е влязла в сила на 12 февруари".

Жителка в блок на Транспортната улица в Кунгур показа във вестника квитанция за комунални услуги, според която новата такса се е появила през май. "Седем рубли на месец (около 20 стотинки– бел. ред), начислени направо за два месеца ", каза тя.

Сумата не е голяма, но жителката поискала обяснение от компанията "Наш дом", която обслужва зданието. Там обяснили, че водата, стичаща се от покрива по улуците и кюнците, накрая влиза в канализацията: "Ето за това вземат такса".

От компанията обаче също били изненадани, защото водата от покрива на този блок се излива в двора, попива в земята или изсъхва на слънцето и няма пряка връзка с канализацията.

Властите обаче са непреклонни. Те обясняват, че ако ще сняг да вали, след разтапянето си отива в канализацията, а освен това общинската фирма "Водоканал" трябва да търси допълнителни приходи, за да подобри финансовото си състояние. По тази причина таксата ще се начислява цяла година и няма да се влияе от сезоните.

За първи път идеята за "дъждовен данък" се появи в Биробиджан, столицата на Еврейската автономна област, която се намира близо до границата с Китай на транссибирската магистрала. Там от 1 януари 2017 г. се начислява такса за отвеждане на дъждовната вода и стопения сняг, но само за юридическите лица. Причината бе заплахата от банкрут на биробиджанския "Водоканал".

Новото в Пермска област е, че разширява обсега на мярката и за физическите лица.

Заместник-кметът на града Андрей Дремин обаче заяви пред ТАСС, че няма въведен такъв данък. Според него става дума за отчитането на цялото количествата вода, което е подадено до дома. Разликата идвала от факта, че на общия водомер числото е едно, а след това на индувидуалните водомери е различно и сумарно от всички водомери се губело известно количество вода.

На практика по този начин жителите на града покриват загубата на вода по тръбите, става ясно от обясненията на Дремин. Той дава пример със спукана тръба, през която изтича вода.

Споделяне

Още от Свят