В съда и прокуратурата имало влезли през "задния вход"

В съда и прокуратурата имало влезли през "задния вход"

Заместник-главният прокурор Валери Първанов заяви в понеделник, че "има колеги и в съда и в прокуратурата, които са влезли през задния вход". "Ти го виждаш че е затънал до уши в октопода, но няма какво да направиш", каза Първанов и добави, че магистратите, които "не стават", ще бъдат гонени "поединично".

На среща с ръководството на РЗС заместник-главният прокурор обясни, че законодателят трябва да даде достатъчно инструменти на системата да се справи с подобни магистрати и те да бъдат изкарани от нея. "Когато явно се вижда, че даден магистрат си общува с представители на организираната престъпност, трябва да се намери начин и механизъм да бъде махнат", каза Първанов.

От друга страна според него сегашната уредба на съдебната власт в Конституцията дава достатъчно добри възможности при адекватно законодателство да бъдат решени всички проблеми на съдебната система. Той смята, че прокуратурата трябва да остане част от съдебната система и да се адмирира кадровото израстване на магистратите, преминавайки през всички възможни нива и на прокуратурата и на съда.

Първанов отчете като добра промяната, направила Висшия съдебен съвет (ВСС) постоянно действащ орган, защото преди само е утвърждавал чужди предложения без да може да даде оценка по тях. Според него обаче ВСС не можел да се справи със задачата за отстраняване на негодните магистрати.

Прокурорът предложи да могат да се ползват специални разузнавателни средства при дисциплинарните дела, които се гледат от ВСС. Изключително е трудно да се стигне до осъдителна присъда на магистрат, допълни той и съобщи, че за миналата година има само пет осъдителни присъди и осем оправдателни.

Председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет Цони Цонев пък е на мнение, че един от тежките проблеми на държавното обвинение е кадровата политика и че "част от състава на прокуратурата е абсолютно негоден да изпълнява функциите, които са му възложени".

"Нямаше никакви принципи, по които да се изгражда кадровата политика при предишните двама главни прокурори. При Иван Татарчев и Никола Филчев кадрите са назначавани по субективни критерии, а не според възможностите на съответното лице", каза Цонев.

Според Цонев трябва да отпадне парламентарната квота във ВСС, дознателите трябва да отговарят за масовата престъпност, а следователите - за тежката престъпност. Преминаването на следствието от МВР към съдебната власт през 1991 г. било съдбовна грешка, която довела до разкъсване на следствените връзки между разследващи органи и следствени служби.

"Следователите започнаха да работят чисто чиновнически и се стигна до този проблем, че оперативните данни не могат да бъдат трансформирани в годни доказателства за съда", каза председателят на Етичната комисия към ВСС.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?