В. “Сънди Хералд”: В базите на САЩ в България идват първите Б-2 “Стелт” за удари срещу Иран

САЩ са взели Иран на прицел заради ядрената му програма и в базите на САЩ в България вече пристигат бомбардировачи Б-2 "Стелт", пише в неделя британският вестник "Сънди хералд", цитиран от БТА.

От базите си в България САЩ могат да употребят бомбардировачи "Стелт" или управляеми ракети, за да разрушат подозрителни мишени в Иран, за които имат данни от разузнаването и сателитни снимки, пише в статията.

В Персийския залив вече има една група американски самолетоносачи, втора начело със самолетоносача "Дуайт Айзенхауер" пътува натам, а скоро се очаква да я последва и трета, допълва вестникът.

Президентът Джордж Буш отрича, че САЩ се готвят да нападнат Иран. В събота обаче вицепрезидентът Дик Чейни каза по време на посещението си в Австралия, че все още всички варианти са на масата. Трудно може да се избегне впечатлението, че Вашингтон изпраща послание към режима в Техеран да прекрати ядрената си програма, тъй като в противен случай ще последват съответни мерки, пише "Сънди хералд".

Докато американците засилват военното си присъствие в Персийския залив, петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН в понеделник ще се срещнат в Лондон за последен отчаян опит да предотвратят възможността Иран да разшири програмата си за обогатяване на уран в разрез с резолюция 1737.

Официално САЩ все още смятат, че политиката на сдържаност е най-добрият начин да се подходи към проблема, се казва още в публикацията. Според нея обаче на Вашингтон започва да му омръзва да се занимава със страна, която възприема не само като бъдеща ядрена заплаха, но и като дестабилизиращ фактор за съседен Ирак заради подкрепата му за шиитските милиции.

Американските изявления дори станаха по-остри, коментира неделното издание. То припомня, че заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Никълъс Бърнс обвини Иран, че "проявява пренебрежение към международната общност".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?