В сила влезе по-голямата публичност на сделки с държавни активи

В сила влезе по-голямата публичност на сделки с държавни активи

Влязоха в сила промените в правилника за управление на държавните търговски дружества, предвиждащи повече прозрачност при сделките с техни активи и ограничаване на възможностите за нарушения при тези продажби, съобщиха във вторник от Министерството на икономиката.

Вече както едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала, така и дъщерните им фирми ще са длъжни да оповестяват всички търгове или конкурси за техни активи.

До момента задължение за публикуване на обявите в един централен ежедневник имаха само компаниите, които са на пряко подчинение на съответните министерства. Вече такова ще имат и дъщерните им компании, като обявите ще трябва да се публикуват и на интернет страницата на Министерството на икономиката.

По този начин се създава единен източник, от който потенциалните купувачи могат да черпят информация за предстоящи разпоредителни сделки с активи от едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала и дружествата, които те контролират, посочват от ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?