В Сирия изнасилването е било използвано като военно оръжие

В Сирия изнасилването е било използвано като военно оръжие

Още от 2011 г. Дамаск е използвал изнасилването като военно оръжие, за да тероризира и заглушава гласа на противниците си и на техните семейства в Сирия. Това са изводите на разследване, публикувано във френския в. "Либерасион", предаде Франс прес. Разследването се позовава на разказите на бивши кадри на режима в Дамаск.

"Тези изнасилвания далеч не са дело на неконтролируеми агенти в изолирани центрове за задържане. Десетки свидетелски разкази на жертви показват, че силите на режима на Асад са изнасилвали жени, както и мъже в почти всички провинции по време на целия конфликт", пише френското издание. То цитира и данни на правозащитната организация Сирийски център за правата на човека, според които 7700 жени са станали жертви на сексуални посегателства или на тормоз в ръцете на силите на режима, като 800 от тях са били в затвора.

 

Според изданието жертвите може да са повече, но заради срама от преживяното, те не са подали сигнали за посегателствата.

На 15 март разследване на ООН, базирано на 454 интервюта, също констатираше системни изнасилвания и сексуални посегателства срещу цивилни, извършени от войници от сирийската армия и от милиции, подкрепящи режима в Дамаск.

Пред в. "Либерасион" Ум Ахмад, бивша надзирателка в сирийски затвор, разказва за писъците на изнасилваните и измъчвани в арестите противнички на режима. Тя разказва, че на тези жени са били давани всеки ден противозачатъчни хапчета още от март 2011 г.

Много от жертвите на посегателствата са били отхвърлени от семействата си или прокудени от съпрузите си, пише в. "Либерасион". Изданието съобщава за случай на 23-годишна жена, която в резултат на насилието забременяла в затвора и след освобождаването си се хвърлила от прозореца.

Споделяне

Още от Свят