С инвестиция от 10 млн. лв.

В София заработи най-голямата хай тек лаборатория на НР в Европа

Премиерът: Българите са ненадминати в информационните технологии

Борисов разгледа уникалната лаборатория на НР в София

Американската компания "Хюлет-Пакард" (НР) откри в София единствената по рода си и най-голяма високо технологична лаборатория в Европа, в която ще се обучават студенти и ученици. Инвестицията надхвърля 10 млн. лв.

"Поздравявам американското правителство и ръководството на "Хюлет-Пакард", че избра възможно най-доброто място за инвестиции в Европа. Българите в сферата на информационните технологии са ненадминати. Убеден съм, че ви предстоят успехи през следващите години", каза премиерът Бойко Борисов, който откри новата придобивка.

В церемонията участваха още генералният директор на "HP България" Ираван Хира,  министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски и посланикът на САЩ Марси Рийс.

Откриването на лабораторията е най-голямата инвестиция от този вид в Европа на американската компания.

Български академични институции като Техническия университет – София, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Нов български университет и Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" ще могат да използват технологичните ресурси на лабораторията за обучение на студенти и развитие на свои проекти.

По този начин "Хюлет-Пакард" осигурява на българските студенти и ученици достъп до най-новите световни технологии и възможност да се развиват като специалисти.

Изграждането на технологичната лаборатория на "Хюлет-Пакард" започна през 2012 г. Тя е разположена на територията на "Бизнес Парк София" на площ от 300 кв.м с окабеляване от 100 км и капацитет от 3600 машини.

Лабораторията e предназначена за симулиране на технологични и бизнес процеси и професионално усъвършенстване на експертите на компанията в България.

"Каня ви на 8 май на откриването на метрото. С него над 60 хиляди души на ден, за 1 лев, ще могат да идват за 7 минути от центъра до тук. По-големи удобства от това не може да ви създадем", каза премиерът Борисов.

"Признателен съм на екипа от български специалисти, благодарение на които от този момент българското образование ще може да използва най-високи технологични ресурси. Днес ние предоставяме най-новите технологии на ИТ специалистите в страната, за да черпят нови познания и да продължат да бъдат начело на иновациите в света", каза Теодор Хампарцумян, директор "Глобални отдалечени услуги" в "Хюлет-Пакард".

"Тази инвестиция е поредният израз на доверието на "Хюлет-Пакард" към България. Можем да се гордеем, че със създаването на центъра за обслужване на клиенти преди близо 10 години, ние сме пионерът на една водеща в момента в страната ни индустрия. От тогава ние не само открихме над 6000 работни места, но и инвестирахме в изключителни технологични решения в България, каквато е и лабораторията открита днес", заяви Ираван Хира, генерален директор на "Хюлет-Пакард" за България.

Споделяне

Още от Бизнес