В цяло Монако заработи 5G мрежа

В цяло Монако заработи 5G мрежа

В Монако от вторник работи 5G мобилна мрежа върху цялата територия. Това съобщиха Франс прес и ТАСС, позовавайки се на президента на компанията "Монако телеком" (Monaco Telecom) Етиен Франзи.

Малкото княжеството е първата европейска държава, чиято територия е изцяло покрита от новия стандарт в мобилните технологии, позволяващ изключителен бърз пренос на данни, видео и контрол върху системи.

Оборудването за мрежата е разработено и монтирано от китайската компания "Хуавей" (Huawei), която е засегната от американски санкции заради подозрения в шпионаж.

По думите на Франзи разгръщането на мрежата на територията на княжеството е част от план за разширяване на използването на цифровите технологии в страната. Новата мрежа ще позволи на Монако да въведе редица услуги, свързани както с транспорта, така и с осигуряването на обществена безопасност. Сега например пожарните служби ще могат да използват дронове, които с малко забавяне да предават изображения с висока резолюция 4К.

Монако има малка територия, което позволява страната да стане витрина за редица цифрови сектори и по-точно за свързване на развитието на 5G мрежите с технология за "умен град", посочи вицепрезидентът на "Хуавей" Го Пин.

Споделяне

Още от Бизнес