В железниците пак пробват заплати според ценз и заслуги

В железниците пак пробват заплати според ценз и заслуги
Между 4 и 20 на сто ще се повишат заплатите на различните служители в “Български държавни железници “ (БДЖ) и Националната компания “Железопълна инфраструктура” (НКЖИ), след като приложат системи за диференцирано заплащане на труда. Това съобщи изпълнителният директор на БДЖ Олег Петков в понеделник при посещението на транспортния министър Петър Мутафчиев във Фериботния комплекс-Варна.

По думите на Петков схемата за определяне на възнаграждение според качествата ще се въведе в НЖКИ от 1 април, а в БДЖ – от 1 юни.

Предвижда се върху базисната заплата за длъжност  да има увеличение според постиженията, трудовия стаж,, образованието и други критерии. Схемата ще доведе до по-сериозно вдигане на заплатата при механици, ревизьори и други технически служители.

Опит за въвеждане на диференцирано заплащане направи през януари 2005 г. бившият изпълнителен директор на БДЖ Наско Цанев, но девет месеца по-късно бе сменен с Петков.

Транспортният министър коментира, че за да се запазят кадрите в системата на българските железници, трябва да заработи тази система за диференцирано плащане. Той припомни, че в четвъртък се очаква кабинетът да разгледа Наредбата за регулация на заплащането на държавните служители.
Напрежението в железниците нарасна през последните седмици, след като бе въведен данък върху добавките за храна, намаляващи чистото възнаграждение на служителите. Освен това железничарските синдикати настояват в новия колективен договор да се запише увеличение на заплатите с 30 на сто, но БДЖ и НКЖИ са склонни да ги повишат с по 10 процента през  тази и през следващата година.

Повдигнат бе и въпросът за ограничението пред държавните предприятия да определят заплатите на персонала, ако имат лоши финансови показатели. В резултат на това социалният министър Емилия Маслова съобщи, че ще внесе в правителството предложение за освобождаване на заплатите в държавните предприятия и мениджърите им да имат право сами да ги определят.

Споделяне

Още от Бизнес