Вълна от насилие срещу роми във Франция

Вълна от насилие срещу роми във Франция

Районът на Париж стана свидетел на вълна от насилие срещу роми, след като в социалните мрежи бяха разпространени непотвърдени слухове за отвличане на деца, предаде Франс прес.

В разположения северно от Париж град Бобини вчера трябваше да започне съдебен процес срещу четирима обвиняеми, който обаче бе отложен за 17 април по молба на един от тях. Обвиняемите са млади мъже на възраст между 18 и 22 години. Срещу тях са повдигнати обвинения за насилие и за неподчинение на органите на властта.

Четиримата мъже са заподозрени, че в понеделник вечер в Клиши-су-Боа са участвали в наказателна акция срещу роми заради разпространените в социалните мрежи слухове за отвлечени от роми деца и младежи.

Прокуратурата на Бобини обяви във вторник, че са задържани 19 души (17 пълнолетни и двама непълнолетни) по обвинения в насилие и палежи във вечерта на 25 март. Според органите на реда обвиняемите са били въоръжени.

Източник от полицията разкри, че в Клиши-су-Боа група от около 20 души се опитала да проникне в обитавана от роми постройка, като ромите били принудени да се укрият в намиращ се наблизо магазин.

11 души останаха в ареста в сряда във връзка с други случаи на насилие в Бобини от понеделник вечерта, заяви пред Франс прес източник от съдебната власт.

Четирима роми, които при задържането им от полицията били въоръжени с тояги с цел самоотбрана, бяха пуснати на свобода във вторник.

"Те носеха коктейли "Молотов" и хвърляха камъни по нас. Искаха да ни убият", разказа пред Франс прес Георги, около 60-годишен жител на атакувания в понеделник ромски квартал на Бобини.

"След този случай вече постоянно ни е страх. Не спим, а стоим нащрек", разказва друг мъж на име Георге Маркус - един от близо 150-те роми, дошли от Румъния, Сърбия или Молдова и живеещи в бедния ромски квартал.

Тези събития "демонстрират абсолютната необходимост от борба срещу фалшивите новини", заяви вчера сутринта говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво, който изтъкна, че насилието срещу ромите е абсолютно неприемливо.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?