Валутният курс и запаси свалят поскъпването на газа до 16%

Валутният курс и запаси свалят поскъпването на газа до 16%

Поскъпването на природния газ от януари 2008 г. може да бъде по-малко от исканото от "Булгаргаз", съобщи в петък зам.-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева. Вместо изчислените от държавния газов холдинг над 33% поскъпване на за вътрешния пазар, увеличението може да е 16 на сто, пресметнали от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), след като се запознали с мотивите на "Булгаргаз".

По думите на Тошева газовата компания пресметнала новите си цени при валутен курс от 1.44 лв. за долар, докато в момента курсът бил за 1.33 лв. Само от това повишението на тарифата за газа намалява с 9 процента до 24 на сто.

Други пет на сто могат да бъдат икономисани, ако "Булгаргаз" пусне на пазара количества от газохранилището в Чирен, които са купувани на по-ниски цени, вместо да се внася поскъпващата суровина, заради скока на петрола, допълни зам.-министърът. Тя обаче не можа да посочи при какви деблокирани обеми от газохранилището е изчислено намалението, както и дали от "Булгаргаз" са възнамерявали да ползват суровина от складовете в Чирен. Според нея обаче има разминаване в данните за наличните запаси от газ, предоставяни от държавната компания, и реалните.

Преди дни пред парламентарната комисия по енергетика изпълнителният директор на газовия холдинг Любомир Денчев обяви, че в газохранилището има количества, които ще се използват само в случай на много тежка зима и последващ ръст на потреблението.

Третата стъпка за по-малкото поскъпване на синьото гориво можела да дойде, ако системният оператор на газовата мрежа намали определената му от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) надценка от 3 на сто при транспорта на горивото. Ако допустимата надценка бъде намалена на 1 процент,  общото повишаване на тарифите от януари  може да е около 16 процента или наполовина по-малко от първоначално обявеното от "Булгаргаз".

Тошева каза, че не е било обсъждано въобще като вариант отнемането на дивидент от държавата,  за да се компенсира поскъпването, каквато мярка бе предприета, за да се намали ценовият скок на газа от октомври. Тогава държавата се лиши от 17 млн.лв. от отчисленията си от печалбата на газовото дружество, за да смекчи увеличението от одобрените от ДКЕВР над 9 на сто на 4 процента.

Какви точно разчети ще съдържа обаче заявлението на "Булгаргаз" пред енергийния регулатор, ще стане ясно в понеделник, когато ще се внесе искането.

Ниската енергийна ефективност е най-голям проблем

Междувременно изпълнителният директор на "Овергаз Инк.” Сашо Дончев  коментира, че държавата е водила в последните години грешна политика по отношение на газовите цени. По време на дискусия за сигурността на енергийните доставки и тяхната диверсификация, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, Дончев посочи, че страната ни е пропиляла ресурс от над 2 млрд. долара по силата на Ярмбургското споразумение за доставка на евтин природен газ.

"Най-големият проблем на България не са цените на суровината, нито зависимостта от доставките, а ниската енергийна ефективност в страната", посочи Дончев. Той допълни, че у нас се харчи 14 пъти повече енергия, отколкото в страните от Европейския съюз.

По думите му, страната ни пропиляла възможността да продава на вътрешния си пазар и на реални цени евтините количества газ по Ярмбургското споразумение, а и от сегашните договори с "Газпром", които все още не са по пазарни стойности. Ако разликата била инвестирана от държавата в подобряване на енергийната ефективност, сега нямаше да е такъв проблемът с поскъпването на газа и другите енергийни ресурси, смята шефът на "Овергаз", което е наполовина собственост на руския газов монополист.

Дончев каза още, че планираните от "Газпром" газопроводи до Западна Европа -Северен поток (през Балтийско море до Германия), и Южен поток (през Черно море и България до Италия", не идват, "за да завладяват територии", а да обезпечат надеждността на доставките и нуждите на потребителите.

Споделяне

Още от Бизнес