Външно министерство съветва пътуващите в чужбина българи

С 6 процента са се увеличили пътуванията на българите извън страната през юни спрямо същия период на миналата година, като границата са преминали общо 383 000 души, съобщиха от външно министерство.

 

По този повод във вторник от ведомството излязоха със съвети към пътуващите.

 

Препоръчително е да се провери валидността на документите за пътуването и дали е необходима виза за съответната държава.

 

Ако се пътува с деца под 18 години, придружавани само от един родител, е задължително да има нотариално заверена декларация на български език от липсващия родител /или и от двамата родители, ако детето пътува само/, че родителят е съгласен детето им да пътува в чужбина за съответния период и дестинация.

 

Ако пътуващият вземе и домашният си любимец е важно да зна, че независимо от вида на избрания транспорт, трябва да се съобрази с изискванията за внос на животни в страната, която посещава.

 

От МВнР съветват още пътуващите да се запознаят не само с правата, но и със задълженията си и да спазват законите в страната, която са избрали като дестинация, както и да обърнат внимание на особеностите на законодателството на съответната държава.

 

Ако се пътува в чужбина с личен или служебен автомобил, е важно пътуващите да имат яснота за необходимите документи и регистрационни процедури, както и да спазват правилата за движение по пътищата.

 

От външно министерство съветват преди пътуването да се информираме за телефоните на дипломатическите представителства в съответната страна. Регистрация в онлайн услугата на МВнР "Пътувам за" ще помогне на служители в посолствата ни да окажат нужното съдействие при изпадане в трудна ситуация в чужбина.

 

При регистрация за тази услуга на личния имейл всеки регистрирал се ще получава необходимата информация за държавата, която възнамерява да посети - от информация за местното законодателство и здравните услуги, през валутата и транспортните връзки, до традициите, обичаите и любопитни факти за съответната страна.

 

Ако пътуването е до страна или регион, където обстановката не е особено спокойна, полезна ще бъде информацията, публикувана в рубриката "Ситуационен център" на сайта на МВнР, където могат да се намерят съобщения и предупреждения за пътуване, свързани с определени страни, и съвети как да се реагира при кризисни ситуации и бедствия, се посочва още в съобщението.

Споделяне

Още от България