Външно вика македонския посланик заради инциденти с българи

Македонският посланик у нас Любиша Георгиевски е извикан днес на спешна среща със зам.-министъра на външните работи Петко Драганов, съобщи говорителят на МВнР Любомир Тодоров. Причината са зачестилите случаи на нарушаване на правата на български граждани, задържани от македонските власти.

Днес посланикът ни в Скопие Александър Йорданов се оплака в интервю за БНР, че било практика властите там да не уведомяват българската дипломатическа мисия за арестуването на български граждани. "С Македония имаме консулска конвенция и там изрично е посочено, че са длъжни да уведомяват посолството ни в Скопие", обясни Тодоров.

След случая с Анна Паскова, вчера друг българин - Антон Спасков се оплака, че е бил малтретиран от македонската полиция на 13 юни. Тогава служителите на реда нахлули в наследен от него апартамент, а на следващия ден бил извикан в Градския съд на Скопие и въпреки оправдателната присъда му сложили черен печат в паспорта. Говорителят на МВнР днес потвърди, че и в случая със Спасков посолството не е било уведомено от властите.

Тодоров разказа, че става въпрос за имотен спор, по който МВнР оказва съдействие от три години насам. Конфликтът е заради къща в Скопие, на която Спасков е наследник заедно с майка си и сестра си. Двете жени обаче са македонски гражданки. Още от 2001 г. посолството ни многократно е изпращало ноти, за да помогне на Спасков. Говорителят на Външно обясни, че македонските власти имали претенции към българина, една от които била, че не се е регистрирал адресно.

Днес Спасков ще има среща във Външно на ниво зам.-министър. Ведомството ще му помогне и с обжалването на решението за поставяне на черен печат в паспорта му.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?