Въоръжената сирийска опозиция участва в преговорите за Сирия в Астана

Въоръжената сирийска опозиция участва в преговорите за Сирия в Астана

Въоръжената сирийска опозиция и по-специално представители на т. нар. Северен и Южен фронт участват във втория ден от преговорите за уреждане в Сирия, започнали в казахстанската столица Астана. Това заяви шефът на пресслужбата на казахстанското външно министерство Ануар Жайнаков, цитиран от ТАСС.

Преговорите в Астана се водят под егидата на държавите гаранти за примирието в Сирия - Русия и Иран, които подкрепят режима на президента Башар Асад, от една страна, и Турция, която поддържа бунтовниците, от друга. Мирният процес в Астана се води успоредно с политическите преговори за Сирия в Женева, които не успяват да постигнат пробив за уреждане на продължаващия повече от шест години конфликт.

Според Ануар Жайнаков опозицията, участваща в преговори и срещи, ще се включи и в пленарно заседание. "Очаква се в пленарното заседание да вземат участие всички участници в преговорния процес", каза дипломатът.

Участниците в пленарното заседание се предвижда да приемат документ, който ще определи границите на зоните за деескалация в Сирия и ще регламентира контрола върху тях.

Споделяне

Още от Свят