Въпреки че е против, Борисов ще предложи на НС партийна субсидия от 1 лев

Слави Трифонов предостави на премиера един час комфортeн ефир

Въпреки че е против, Борисов ще предложи на НС партийна субсидия от 1 лев

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на Народното събрание (НС) да намали партийната субсидия от 11 лева на 1 лев, за да удовлетвори волята на гласувалите в подкрепа на предложенията за промяна на изборните правила на референдума, предизвикан от шоуто на Слави Трифонов.

Това стана ясно по време на дългоочакваното гостуване на министър-председателя в студиото на шоумена в сряда вечерта.

Борисов на няколко пъти подчерта, че е против намаляването на партийната субсидия до 1 лев, тъй като това щяло да остави малките политически формации в ръцете на "богатите, да не казвам олигарси".

"Вкарахме го, ГЕРБ го подкрепи, не събра гласове. И работим по стария закон. В началото казахте, че сме парламентарна република. Ако направим 1 лев субсидията, париите ще попаднат в ръцете на богатите хора, да не казвам олигарси."

Въпреки това той се ангажира да предложи тази промяна на народните представители, която евентуално да бъде прокарана през Закона за държавния бюджет. Именно върху тази тема се фокусира и критичното поведение на водещия Трифонов, който през останалата част от едночасовото предаване беше осезаемо пасивен.

"Реклама за министър-председателя"

Комфортната за Борисов обстановка бе онагледена недвусмислено в един момент от втората част на интервюто, когато премиерът уж на шега си поиска "5 минути за реклама", за да изреди успехите на третия си кабинет, а водещият също уж шеговито отвърна: "Добре – реклама за министър-председателя."

Гостуването беше по покана на Трифонов, който поде инициатива да задава зрителски въпроси на най-високопоставените представители на властта, на която откликнаха освен Борисов и парламентарният председател Цвета Караянчева, главният прокурор Сотир Цацаров и омбудсманът Мая Манолова. Отказа единствено президентът Румен Радев, заради което шоуменът го разкритикува преди ден, че пренебрегвал суверена.

Интервюто на Борисов в сряда започна с въпрос към водещия: "Само в началото да направим едно уточнение – с лидер на партия ли ще говоря, с журналист ли, за да знам с кого говоря?"

"Няма такава партия, аз съм телевизионен водещ"

"Няма такава партия, аз съм телевизионен водещ, задавам въпроси тази вечер от името на зрителите, даже не съм журналист", отвърна му Трифонов.

Първото зрителско питане бе свързано с навика на Борисов рядко да посещава заседания на парламента. Той отговори, че участвал във всеки парламентарен контрол, когато към него имало зададен конкретен въпрос.

"Много пъти се говорят небивалици, обиди, нападки – винаги, когато е трябвало, съм там", продължи премиерът, добавяйки, че "институциите имат нисък рейтинг и не искам да допринасям за това".

Последва въпрос за високите цени на горивата, предизвикали масови протести, които през последната седмица преминаха в антиправителствени демонстрации с поредни призиви за безпартийна система и народовластие. По тази тема Борисов обясни, че България не можела да има ниски цени, защото не добива петрол. Нямало и добив на шистов газ от страх да не бъдат организирани нови протести.

Попитан дали "Лукойл" има най-много складове в страната и дали има монопол, премиерът заяви, че "Нефтохим" била продадена по времето на Иван Костов, а "г-н (Валентин) Златев е на пазара много години преди да се замисля да се занимавам с политика".

Колкото да увеличаването на дела на държавни пари в КТБ по време на първия му премиерски мандат, той отбеляза, че "всички банки растяха и ние държахме твърд контрол и намалявахме парите".

КТБ била стабилна банка при ГЕРБ, "както и всички останали"

"И беше стабилна банка (КТБ), както и всички останали и затова толкова много искаме да влезем в еврозоната", продължи Борисов, след което препрати въпроса дали данъкоплатците са платили за фалита на КТБ към "някой от БСП".

Най-любопитният момент от интервюто настъпи, когато премиерът извади от вътрешния джоб на сакото си лист с написани с едър шрифт икономически показатели, за да онагледи актуалния напредък на страната. Това притесни Трифонов, който изрази опасение, че ситуацията може да се стори предварително нагласена на зрителите.

Последва кратък урок от госта за водещия как се изчислява външния дълг, който бил свит до 20% от БВП. Нещо, което шоуменът видимо не разбираше първончално. Накрая Борисов обеща дългът да бъде свит до 17% в края на мандата му и се похвали с близо 11 млрд. лева фискален резерв. При това на фона на към 6 млрд. лева разходи за руските реактори за АЕЦ "Белене", за американските електроцентрали и покрай фалита на КТБ.

По повод критиките за медийната независимост в последния иначе изненадващо позитивен доклад на ЕК за България, Борисов похвали приетия по предложение на Делян Пеевски и Йордан Цонев т.нар. медиен закон.

"Този закон беше подкрепен от всички парламентарни групи", посочи премиерът с уточнението, че "той изсветлява собствеността на медиите".

"Свободата на медиите е свързана с управляващите, а при нас е точно обратното  автоцензура!"

Пеевски притежавал само 5% от медиите

По думите му притежаваните от депутата на ДПС медии представялвали едва 5% от пазара, а "всички останали са на други собственици".

"Ако бъде разследван заради нещо, е заради медията... Други медии атакуват прокуратурата, а всички заедно атакуват правителството. Правили са ме на маймуна. Някой веднъж да ви е казал една дума?"

Дойде ред и на зрител, който пита премиера дали е доволен от избора си на главен прокурор. Въпросът видимо подразни Борисов, който отказа да отговори, защото Цацаров е избран на този пост от Висшия съдебен съвет (ВСС) – "абсолютно независимо институция".

Любопитно щеше да стане, ако тук Трифонов беше попитал за прословутия запис от разговора на Борисов с бившия градски прокурор Николай Кокинов, в който тогавашният обвинител коментираше именно Цацаров с уговорката към лидера на ГЕРБ, че "ти си го избира". Водещият обаче предпочете да не доразвива темата.

Шоуменът подмина с мълчание и следното саркастично подмятане на премиера: "Чух, че имало драстичен спад на инвестициите, точно обратното – с 800 млн. повече са от м.г." А можеше да го попита за официално огласените от БНБ в края на октомври данни, според които за първите осем месеца от годината преките чуждестранни инвестиции в страната са спаднали със 71.6% спрямо 2017 г.

Комфортното гостуване на Борисов при Слави Трифонов завърши с предложение от страна на премиера да бъде поканен отново, защото "в момента има крещяща нужда за нормален разговор на политиците". В четвъртък в студиото на шоуто ще гостува главният прокурор Сотир Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?