Въпреки „сближените” позиции стачката продължава и в понеделник

Въпреки „сближените” позиции стачката продължава и в понеделник

Синдикатите и правителството отново не постигнаха съгласие в неделя в спора за заплатите на учителите и стачката в понеделник ще продължи. Това стана ясно след над двучасовата среща на спорещите страни при домакинството на президента Георги Първанов. Това бе третата среща при държавния глава и надеждите бяха, че тя ще донесе развръзката. В противен случай учебните занятия могат да бъдат чувствително влошени.

От страна на правителството отново основен преговарящ бе министърът на финансите Пламен Орешарски.    

Стана ясно, че има „голямо сближаване на позициите”, но то не донесе край на протеста, въпреки прогнозите по-рано през деня на социалния министър Емилия Масларова, че „до няколко часа ще има развръзка в конфликта”.

Самият премиер Сергей Станишев, който е в Брюксел за участие във форума „Утрешна Европа”, повтори, че исканията за двойно увеличение на учителските заплати не е възможно, защото правителството е длъжно да се грижи за българските учители, но и за всички други граждани в страната, както и да гарантира финансовата стабилност. Той напомни, че в страната има валутен борд.

От Брюксел премиерът заяви, че правителството е предложило пакет от сериозни реформи и поетапно увеличение на учителските заплати. Офертата ще бъде в рамките на възможното и ще бъде такава, че да не засегне драматично работещите в останалите сфери, уточни той. Ако се дадат повече от 200 млн. лв. за увеличение на учителските заплати, това ще е равносилно на съкращаване на броя на учителите, допълни премиерът.

Според него “32% увеличение на заплатите за една година никак не е малко и не е игнориране на проблема”. 

“Водихме разговори до последния момент преди началото на стачката и се надявахме, че ще се вслушат в разума и ще приемат нашето предложение. Това за съжаление не се случи, може би защото се сметна, че преди местни избори няма как правителството да не клекне на исканията”, заяви премиерът.

В неделя след двучасовата среща президентът Първанов заяви: „Новината, която ще чуете, не е добра” Все пак, според него, имало „голямо сближение” в позициите на правителството и синдикатите по някои от исканията на учителите.

Образованието трябва да бъде утвърдено като национален приоритет. И синдикатите, и правителството са съгласни, че трябва да има реформи в образованието, допълни Първанов. Според него различията са минимални и преодолими. Преди срещата самият той също обяви за нереалистични исканията за 100% ръст на заплатите.

Председателят на единния стачен комитет Николай Николов съобщи, че синдикатите няма да отстъпят от исканията си, но ще продължат проговорите.

Според него трябва да има достатъчно високо увеличение на заплатите от 1 октомври, за да стане ясно, че се води интензивна политика по доходите в сектора. Вследствие на тази политика догодина средната брутна заплата на учителите към юни трябва да стане 650 лв.

Следващата стъпка, според синдикатите е, да бъдат осигурени 4.7% от БВП за образование, защото в противен случай няма да могат да бъдат удовлетворени стачните искания.

В понеделник в 16.30 часа учителите ще се съберат на протест на площад „Независимост”, както в предишните дни, обявиха синдикатите. За пореден път те отхвърлиха твърденията на правителството, че в стачните действия прозирали политически моменти.

Към момента членове на кабинета и на парламентарното мнозинство не казват открито кои са “политическите нюанси” в учителската стачка. Факт е, че тя дестабилизира правителството и най-вече доминиращата партия БСП, въпреки че министърът на образованието е от НДСВ.

За всички е ясно, че управляващите нямат интерес местните избори, в които основната интрига е дали социалистите ще останат втора политическа сила след ГЕРБ, да минат под знака на антиправителствени митинги и лозунги за оставка.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?